Drgania harmoniczne wzór

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
spizganyfizyk420
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 19 lut 2020, 20:56
Podziękowania: 1 raz

Drgania harmoniczne wzór

Post autor: spizganyfizyk420 »

Profil poprzecznej fali harmonicznej, propagującej się w strunie z prędkością
1,2 m / s jest opisany równaniem: y = (0,02m) sin (157 m^-1)x
Oblicz amplitudę fali, jej długość, częstotliwość i okres.

Jaki wzór będę potrzebował ?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Drgania harmoniczne wzór

Post autor: korki_fizyka »

Wzór fali poprzecznej ;)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
spizganyfizyk420
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 19 lut 2020, 20:56
Podziękowania: 1 raz

Re: Drgania harmoniczne wzór

Post autor: spizganyfizyk420 »

korki_fizyka pisze: 03 maja 2020, 17:33 Wzór fali poprzecznej ;)
Dzięki, nigdy nie miałem tego na lekcji. Pomógłbyś mi to rozwiązać ?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Drgania harmoniczne wzór

Post autor: korki_fizyka »

Tu nie ma co rozwiązywać wystarczy porównać co jest co. Wygugluj sobie jakie nie masz podręcznika.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
spizganyfizyk420
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 19 lut 2020, 20:56
Podziękowania: 1 raz

Re: Drgania harmoniczne wzór

Post autor: spizganyfizyk420 »

korki_fizyka pisze: 04 maja 2020, 11:58 Tu nie ma co rozwiązywać wystarczy porównać co jest co. Wygugluj sobie jakie nie masz podręcznika.
y = Asin(wt - w/v * x)

Dla pewnośći, chodzi o ten wzór?

Amplituda to na pewno 2 cm, resztę nie wiem jak wywnioskować, a google nie jest aż tak pomocny.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Drgania harmoniczne wzór

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
spizganyfizyk420
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 19 lut 2020, 20:56
Podziękowania: 1 raz

Re: Drgania harmoniczne wzór

Post autor: spizganyfizyk420 »

Chodzę do 3 klasy technikum, nigdy nie miałem tego tematu na lekcji. Może jestem głupi, ale ta strona na prawde nic mi nie pomaga.
Czy mogę prosić o jakieś wskazówki ? Od tego zadania zależy czy zdaje fizykę.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Drgania harmoniczne wzór

Post autor: korki_fizyka »

Nie panikuj, właśnie jest czas żeby się nauczyć. Porównaj wzory 5.29 i 30 z twoim przykładem.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
spizganyfizyk420
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 19 lut 2020, 20:56
Podziękowania: 1 raz

Re: Drgania harmoniczne wzór

Post autor: spizganyfizyk420 »

korki_fizyka pisze: 04 maja 2020, 15:54 Nie panikuj, właśnie jest czas żeby się nauczyć. Porównaj wzory 5.29 i 30 z twoim przykładem.
Czy w = 157 ?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Drgania harmoniczne wzór

Post autor: korki_fizyka »

\(\frac{\omega}{v} \) spójrz na jednostki :!:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
spizganyfizyk420
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 19 lut 2020, 20:56
Podziękowania: 1 raz

Re: Drgania harmoniczne wzór

Post autor: spizganyfizyk420 »

korki_fizyka pisze: 04 maja 2020, 17:04 \(\frac{\omega}{v} \) spójrz na jednostki :!:

1/m ? Nie wiem co mam tu zobaczyć.

Musze oddać to zadanie do 20:00.

wyszło mi że f=25HZ, T = 0,04s, a długość fali to 30m.

Czy coś pomyliłem ?
ODPOWIEDZ