Oblicz o ile wzrósł poziom natężenia dźwięku, jeśli jego natężenie wzrosło od 10^-12 W/m^2 do 10^-7 W/m^2
bardzo proszę o pomoc!!!
poziom natężenia dźwięku
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- bartek
- Stały bywalec
- Posty: 427
- Rejestracja: 22 gru 2009, 18:32
- Otrzymane podziękowania: 214 razy
- Płeć:
\(J_1=10^-12 \frac{W}{m^2}
J_2=10^-7 \frac{W}{m^2}
J_0=10^-12 \frac{W}{m^2}\)(wartość odniesienia, stała)
-----------------------
\(L=?
L=L_2-L_1
L_1=log \frac{J_1}{J_0}
L_2=log\frac{J_2}{J_0}
L=log\frac{J_2}{J_0} - log\frac{J_1}{J_0}
L=log\frac{J_2}{J_1}
L=log \frac{10^-7 \frac{W}{m^2}}{10^-12 \frac{W}{m^2}}
L=log10^5
L=5dB\)
J_2=10^-7 \frac{W}{m^2}
J_0=10^-12 \frac{W}{m^2}\)(wartość odniesienia, stała)
-----------------------
\(L=?
L=L_2-L_1
L_1=log \frac{J_1}{J_0}
L_2=log\frac{J_2}{J_0}
L=log\frac{J_2}{J_0} - log\frac{J_1}{J_0}
L=log\frac{J_2}{J_1}
L=log \frac{10^-7 \frac{W}{m^2}}{10^-12 \frac{W}{m^2}}
L=log10^5
L=5dB\)