Ruch harmoniczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Corrie
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 28 kwie 2020, 21:00
Płeć:

Ruch harmoniczny

Post autor: Corrie »

W pewnym ruchu harmonicznym prędkość ciała wynosiła \(v_{1}\)=10cms przy wychyleniu \(x_{1}\)=1cm, a \(v_{2}\)=1cms przy wychyleniu \(x_{2}\)=10cm. Obliczyć amplitudę A i okres drgania tego oscylatora \(T_{o}\)

Coś takiego mam:
x=Asinωt oraz v=Aωcosωt to:
\(x^2\)=\(A^2\)\(sin^2\)ωt oraz \(v^2\)=\(A^2\)\(w^2\)\(cos^2\)ωt
więc \(v^2\)=\(ω^2\)(\(A^2\)\(x^2\))

Rozwiązać układ:
\(v^{2}_{1}\) = \(ω^2\)(\(A^2\)\(x^{2}_{1}\))
\(v^{2}_{2}\) = \(ω^2\)(\(A^2\)\(x^{2}_{1}\))

Jak to dalej rozwiązać ?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Ruch harmoniczny

Post autor: kerajs »

Odjąłbym równania stronami, wstawił dane i wyliczył omegę.
Skoro \(\omega= \frac{2 \pi }{T} \) to szukane \(T=\frac{2 \pi }{\omega} \)
ODPOWIEDZ