Witam, potrzebowałbym pomoc z takim zadankiem. Kompletnie nie mam pomysłu jak je rozwiązać
Ołowiana kulka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 26 kwie 2020, 13:54
- Podziękowania: 9 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Ołowiana kulka
Od siły z jaką cała kula przyciąga masę m odejmuję siłę z jaką przyciągała ją wydrążona część:
\(F=G \frac{Mm}{d^2} -G \frac{ \frac{M}{8} m}{(d- \frac{R}{2}) ^2} \)
\(F=G \frac{Mm}{d^2} -G \frac{ \frac{M}{8} m}{(d- \frac{R}{2}) ^2} \)