Zadania - fale świetlne/fotony

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
krystian_20120
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 18 lis 2019, 12:47

Zadania - fale świetlne/fotony

Post autor: krystian_20120 »

1) Napisz równanie fali elektromagnetycznej. Określ jednostki wszystkich występujących tam wielkości. Zdefiniuj wektor Poyntinga.

2) Niebieskozielone światło ma ν=6*1014Hz. Oblicz długość fali tego światła w powietrzu i porównaj z rozmiarami atomu.

3) z jednego ośrodka do drugiego światło zmienia długość fali, natomiast częstotliwość pozostaje ta sama. Posługując się zależnością v=λν określ gdzie długość fali będzie mniejsza w wodzie, czy powietrzu. Jeśli pewne światło ma w powietrzu λ=600nm, oblicz jego λ w wodzie, wiedząc, ze jego v w tym ośrodku =0.75c.

4) Zdefiniuj wektor Poyntinga. Gęstość energii pola magnetycznego w fali elektromagnetycznej wynosi 20J/m3. Ile wynosi gęstość energii pola elektrycznego

5) Jakie związki organiczne skręcają płaszczyznę polaryzacji światła? Jak można określić ich stężenie w roztworze?

6) Czy w zjawisku fotoelektrycznym światło wykazuje własności falowe? Odpowiedź uzasadnić.

7) Jak powstaje widmo charakterystyczne promieniowania rentgenowskiego? Czy zwiększenie napięcia przyspieszającego elektrony zmieni to widmo?

8) Foton biorący udział w rozpraszaniu Comptona miał energię 3 E0, a foton rozproszony energię E0. Jaką energię uzyskał elektron? Pod jakim kątem zostaje rozproszony foton?. Masa spoczynkowa elektronu wynosi m0

__________________________________________________________________________________________

Nie ukrywam, że oczywiście staram się rozwiązać te zadania sam, natomiast niesamowicie ważna będzie dla mnie pomoc.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadania - fale świetlne/fotony

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ