praca nad ciałem podnoszonym
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 365
- Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
- Podziękowania: 199 razy
- Płeć:
praca nad ciałem podnoszonym
Proszę obliczyć pracę, jaką wykonamy podnosząc ciało o masie \(m=400\) kg na wysokość \(h=140\)h km nad powierzchnię Ziemi. Promień Ziemi wynosi \(R=6400\) km, opór powietrza należy zaniedbać. Jaki błąd popełniamy, zakładając, że siła grawitacji nie zależy od wysokości?
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: praca nad ciałem podnoszonym
\(W =\Delta E_p =mgh\)
lub \(W = \int_{R}^{R+h} F_g (r) dr = \int_{R}^{R+h} \frac{GMm}{r^2} dr =..\)
lub \(W = \int_{R}^{R+h} F_g (r) dr = \int_{R}^{R+h} \frac{GMm}{r^2} dr =..\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Stały bywalec
- Posty: 365
- Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
- Podziękowania: 199 razy
- Płeć:
Re: praca nad ciałem podnoszonym
Dziękuję (nie wiem, gdzie klika się podziękowania po nowelizacji Waszego oprogramowania)
-
- Stały bywalec
- Posty: 365
- Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
- Podziękowania: 199 razy
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 365
- Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
- Podziękowania: 199 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: praca nad ciałem podnoszonym
M - masa Ziemi
Jej znajomość jest zbędna jeśli za \(GM\) wstawisz \(gR^2\)
Jej znajomość jest zbędna jeśli za \(GM\) wstawisz \(gR^2\)
Dziękuje się, podobnie jak na matematyka.pl, klikając w ikonę wzniesionego do góry kciuka (nb. ten gest w niektórych krajach (m.in. na Bliskim Wschodzie) jest odpowiednikiem wyprostowanego palca środkowego)
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: praca nad ciałem podnoszonym
A czy mamy jakiś Arabów wśród użytkowników forum?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: praca nad ciałem podnoszonym
Chyba nie ma. Czyli wybrałem z zły zaczep mnemoniczny. To może taki będzie lepszy:
Nie ma dowodów, iż gest wzniesionego (i opuszczonego) kciuka stosowano w starożytnym Rzymie. Są za to opisy gestu z środkowym palcem (digitus impudicus).
Nie ma dowodów, iż gest wzniesionego (i opuszczonego) kciuka stosowano w starożytnym Rzymie. Są za to opisy gestu z środkowym palcem (digitus impudicus).