cząstka w studni potencjału
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 365
- Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
- Podziękowania: 199 razy
- Płeć:
cząstka w studni potencjału
Funkcje falowe dla cząstki w jednowymiarowej studni potencjału o długości \(l\) mają postać: \(\psi _{n} (x)= \sqrt{ \frac{2}{l} } sin\left( \frac{n \pi x}{l} \right) \), gdzie \(n\) jest liczbą naturalną. Proszę pokazać, że funkcje te są ortonormalne, tj. spełniają warunek \( \int_{0}^{1}\psi _{n}\psi _{m} dx = 1\) dla \(m=n\) lub \(0\) dla \(m \neq n\). Niestety, nie wiem, jak w latechu pisze się psi.
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2020, 11:07 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; psi to \psi
Powód: poprawa wiadomości; psi to \psi
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: cząstka w studni potencjału
Swoje zadania umieszczasz w złym dziale, to nie jest poziom szkoły średniej.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Stały bywalec
- Posty: 365
- Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
- Podziękowania: 199 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: cząstka w studni potencjału
Clou tego zadania to błędna granica górna całkowania. Jak zmienisz 1 na l to bez problemu uzyskasz wskazane wyniki.
Hint:
\(\sin x \sin y= \frac{1}{2}(\cos (x-y)-\cos(x+y)) \)
Hint:
\(\sin x \sin y= \frac{1}{2}(\cos (x-y)-\cos(x+y)) \)
-
- Stały bywalec
- Posty: 365
- Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
- Podziękowania: 199 razy
- Płeć:
Re: cząstka w studni potencjału
i to jest prawda Kerajs, górna granica całkowania rzeczywiście miała być l, a nie 1 (powiedzmy literówka okularnika). Pomożesz mi z tym rozwiązaniem?
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: cząstka w studni potencjału
\( \int_{0}^{l}\sqrt{ \frac{2}{l} } \sin\left( \frac{n \pi x}{l} \right) \sqrt{ \frac{2}{l} } \sin\left( \frac{m \pi x}{l} \right) dx = \frac{2}{l} \int_{0}^{l}\sin \frac{n \pi x}{l} \sin \frac{m \pi x}{l} dx=... \)
a) dla \(n=m\) :
\(...= \frac{2}{l} \int_{0}^{l}\sin^2 \frac{n \pi x}{l} dx=...\)
a to pewnie umiesz dokończyć
b) dla \(n \neq m\) :
\(...= \frac{1}{l} \int_{0}^{l}(\cos \frac{(n-m) \pi x}{l} - \cos \frac{(n+m) \pi x}{l} ) dx=...
= \frac{1}{l}( \frac{l}{(n-m) \pi } \sin \frac{(n-m) \pi x}{l} - \frac{l}{(n+m) \pi } \sin \frac{(n+m) \pi x}{l})\bigg|_0^l= \\ =\frac{1}{(n-m) \pi }\sin (n-m) \pi -\frac{1}{(n+m) \pi }\sin (n+m) \pi \)
a tu zastanów się jaki jest wynik gdy n i m mają tę samą parzystość (oba parzyste lub oba nieparzyste) , a jaki przy różnej parzystości.
a) dla \(n=m\) :
\(...= \frac{2}{l} \int_{0}^{l}\sin^2 \frac{n \pi x}{l} dx=...\)
a to pewnie umiesz dokończyć
b) dla \(n \neq m\) :
\(...= \frac{1}{l} \int_{0}^{l}(\cos \frac{(n-m) \pi x}{l} - \cos \frac{(n+m) \pi x}{l} ) dx=...
= \frac{1}{l}( \frac{l}{(n-m) \pi } \sin \frac{(n-m) \pi x}{l} - \frac{l}{(n+m) \pi } \sin \frac{(n+m) \pi x}{l})\bigg|_0^l= \\ =\frac{1}{(n-m) \pi }\sin (n-m) \pi -\frac{1}{(n+m) \pi }\sin (n+m) \pi \)
a tu zastanów się jaki jest wynik gdy n i m mają tę samą parzystość (oba parzyste lub oba nieparzyste) , a jaki przy różnej parzystości.
-
- Stały bywalec
- Posty: 365
- Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
- Podziękowania: 199 razy
- Płeć: