Witam
Od kilku dni zmagam się z zadaniem z fizyki, mimo moich usilnych starań nie jestem w stanie uzyskać odpowiedzi.
Zadanie brzmi następująco: 1)Pewne ciało waha się wokół osi z okresem T1 = 0,5 s. Jeżeli do tego ciała przyczepić ciężarek o masie m = 0,05 kg w odległości l = 0,01 m poniżej tej osi, to zacznie się ono wahać z okresem T2 = 0,6 s. Znaleźć moment bezwładności IO tego ciała względem tej osi.
Wyznaczyłem moment bezwładności ze wzoru na częstotliwość T1 i podstawiłem go do wzoru na częstotliwość T2,
\(T_{1}=2 \pi \sqrt{(\frac{I} {m g l})}\)
który będzie się różnić tylko dodaniem \(ml^2\) (Wynika to ze wzoru Steinera).
Niestety wzór który otrzymuje wygląda tak \(ml^2=\frac{(T_{2}^2-T_{1}^2)mgl} {4\pi^2} \) a w odpowiedzi widnieje \(I_{o}=\frac{(\frac{T_{1}^2} {T_{2}^2-T_{1}^2}) ml (4\pi^2 l-T_{2}^2g)} {4\pi^2} \)
Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Zadanie z wahadłem fizycznym
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z wahadłem fizycznym
T to okres a nie częstotliwość ale to tylko drobna różni podobna jak dla nie-Kaszuba jechanie na Hel lub do Helu
Nie obliczyłeś prawidłowo momentu bezwładności, należy założyć, że początkowo był to punkt materialny, który miał określony moment i dodać do tego dodatkowy punkt o momencie \(ml^2\).
Nie obliczyłeś prawidłowo momentu bezwładności, należy założyć, że początkowo był to punkt materialny, który miał określony moment i dodać do tego dodatkowy punkt o momencie \(ml^2\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Zadanie z wahadłem fizycznym
Myślałem o okresie, a napisałem o częstotliwości Założyłem że okres T1 pochodzi właśnie od tego punkt materialnego, dlatego w okresie T2 dodałem dodatkowy punkt o momencie \(ml^2\)
A więc okres T2 wynosi \(T_{2}=2\pi\sqrt{\frac{I+m l^2} {mgl} }\)
A więc okres T2 wynosi \(T_{2}=2\pi\sqrt{\frac{I+m l^2} {mgl} }\)