zadanie bryła sztywna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

zadanie bryła sztywna

Post autor: Pawm32 »

Treść i wykres w załączniku ZADANIE 406
Załączniki
zadania bryla sztywna 2.jpg
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: zadanie bryła sztywna

Post autor: korki_fizyka »

A gdyby był to wykres prędkości liniowej i chodziło o wyznaczenie przyspieszenia liniowego, to byś sobie poradził?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: zadanie bryła sztywna

Post autor: Pawm32 »

korki_fizyka pisze: 15 kwie 2020, 22:37 A gdyby był to wykres prędkości liniowej i chodziło o wyznaczenie przyspieszenia liniowego, to byś sobie poradził?
Znaczy ja to zrobiłem ale na szybko i raczej źle. \( \epsilon=100\) i \(\alpha=450\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: zadanie bryła sztywna

Post autor: korki_fizyka »

same liczby bez jednostek są dla fizyka bez znaczenia
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: zadanie bryła sztywna

Post autor: Pawm32 »

korki_fizyka pisze: 16 kwie 2020, 16:52 same liczby bez jednostek są dla fizyka bez znaczenia
a wartości są dobre? przyspieszenie \( \frac{rad}{s^2} \) a kąt chyba w stopniach.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: zadanie bryła sztywna

Post autor: korki_fizyka »

\(\varepsilon = 100\ \ \frac{rad}{s^2},\ \ \alpha = 450\ rad\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: zadanie bryła sztywna

Post autor: Pawm32 »

korki_fizyka pisze: 16 kwie 2020, 22:16 \(\varepsilon = 100\ \ \frac{rad}{s^2},\ \ \alpha = 450\ rad\)
A dlaczego kąt podany w radianach, a nie stopniach? Przy takich zadaniach kąt zawsze będzie w radianach, a jeśli tak to dlaczego wynik wychodzi w radianach?>
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: zadanie bryła sztywna

Post autor: korki_fizyka »

A w czym masz wyliczone przyspieszenie kątowe, które następnie podstawiasz do wzoru na drogę (kąt)?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ