Zadania - zwierciadła kuliste i wypukłe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kamelos666
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 07 kwie 2020, 12:21
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Zadania - zwierciadła kuliste i wypukłe

Post autor: kamelos666 »

Witam! Znów przychodzę do Was po pomoc z zadaniami. Znam odpowiedzi, tylko potrzebuję obliczeń.

1. Wypukłe zwierciadło kuliste ma ogniskową f= -5cm. W jakiej odległości od przedmiotu jest obraz, jeżeli przedmiot znajduje się w odległości 10cm od zwieciadła? Odp. d= 13,3(3)cm

2. Wklęsłe zwierciadło kuliste ma zdolność skupiającą Z= -10D. Oddalenie przedmiotu od zwierciadła równe jest oddaleniu pozornego ogniska od tego zwierciadła. W jakiej odległości od zwierciadła znajduje się obraz tego przedmiotu? Sporządź rysunek konstrukcyjny.
Odp. y= 5cm
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadania - zwierciadła kuliste i wypukłe

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ