Zderzenie niesprezyste

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Zderzenie niesprezyste

Post autor: Pawm32 »

Dwie kule o masach 80g i 20g poruszają sie wzdłuż tej samej prostej w kierunku przeciwnym. Szybkość pierwszej kuli wynosi 2m/s, natomiast drugiej 3m/s. Oblicz szybkość kul po zderzeniu doskonale niesprężystym.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1302 razy
Płeć:

Re: Zderzenie niesprezyste

Post autor: kerajs »

\(0,08 \cdot 2-0,02 \cdot 3=(0,08+0,02)v\\
v=1 \ \frac{m}{s} \)
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: Zderzenie niesprezyste

Post autor: Pawm32 »

kerajs pisze: 06 kwie 2020, 23:33 \(0,08 \cdot 2-0,02 \cdot 3=(0,08+0,02)v\\
v=1 \ \frac{m}{s} \)
Przepraszam ale w jaki sposób to jest policzone
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1302 razy
Płeć:

Re: Zderzenie niesprezyste

Post autor: kerajs »

Z zasady zachowania pędu:
\(m_1 \vec{u_1}+ m_2 \vec{u_2}=(m_1+m_2) \vec{v}\)
Jako dodatni przyjąłem zwrot prędkości większej kuli:
\(m_1 u_1- m_2 u_2=(m_1+m_2) v\)
Po wstawieniu danych dostaje się zależność z poprzedniej odpowiedzi.
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: Zderzenie niesprezyste

Post autor: Pawm32 »

kerajs pisze: 07 kwie 2020, 07:33 Z zasady zachowania pędu:
\(m_1 \vec{u_1}+ m_2 \vec{u_2}=(m_1+m_2) \vec{v}\)
Jako dodatni przyjąłem zwrot prędkości większej kuli:
\(m_1 u_1- m_2 u_2=(m_1+m_2) v\)
Po wstawieniu danych dostaje się zależność z poprzedniej odpowiedzi.
a jeśli to jest zderzenie niepręzyste to nie liczy się tego przywadkiem troszkę innaczej?
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: Zderzenie niesprezyste

Post autor: Pawm32 »

PRZEPRASZAM POMYŁKA
ODPOWIEDZ