Jądro powstałe w wyniku rozpadu może być dalej niestabilne i ulegać
dalszym rozpadą. Jądro atomu uranu 238 92U rozpada się tak, że powstaje
jądro innego izotopu uranu 234 92 U. Jakie cząstki zostały wypromieniowane
w tych rozpadach i ile ich było?
Fizyka proszę o pomoc
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Fizyka proszę o pomoc
Może tak:
Wpierw dwa rozpady \(\beta ^-\) , a później rozpad \(\alpha \). Wypromieniowano dwa elektrony, dwa antyneutrina elektronowe i cząstkę alfa.
Wpierw dwa rozpady \(\beta ^-\) , a później rozpad \(\alpha \). Wypromieniowano dwa elektrony, dwa antyneutrina elektronowe i cząstkę alfa.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Fizyka proszę o pomoc
Ewentualnie najpierw \(\alpha\), bo \(U^{238}\) tylko tak się rozpada, a potem 2x \(\beta^{-}\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl