Fizyka-prąd elektryczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kaska1517
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 02 kwie 2020, 17:34
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Fizyka-prąd elektryczny

Post autor: kaska1517 »

WITAM!PROSZĘ O ROZWIĄZANIE ZADANIA! :)
1) Znaleźć liczbę elektronów przepływających przez poprzeczny przekrój przewodnika o powierzchni 5 mm2 w czasie 1 minuty, jeżeli gęstość prądu w przewodniku równa się 50 A/cm2.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Fizyka-prąd elektryczny

Post autor: kerajs »

\(\rho= \frac{J}{S}\\
J=\rho S\\
\frac{Q}{t}=\rho S\\
Q=\rho S t\\
ne=\rho S t\\
n= \frac{\rho S t}{e} \)
ODPOWIEDZ