optyka geometryczna zwierciadła

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zbychkowalski
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 05 mar 2020, 15:01
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

optyka geometryczna zwierciadła

Post autor: zbychkowalski »

Na jednej ścianie pokoju wisi obraz o wysokości H = 2 m. Na przeciwległej ścianie wisi zwierciadło o
wysokości h = 0,5 m. Odległość wzajemna ścian d = 6 m. Gdzie powinien znajdować się widz, aby
widzieć cały obraz? Zwierciadło jest tak zawieszone, by umożliwiło widzenie całego obrazu.

Odp:2m
ODPOWIEDZ