Pęd i energia- czarna magia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
KrisseK
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 31 mar 2020, 08:47
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Pęd i energia- czarna magia

Post autor: KrisseK »

Mam tu 5 zadań, których za nic nie potrafię zrobić. Proszę o rozwiązanie.
1. Lecąca w prawo plastelinowa kulka o masie 5g i prędkości 10 m/s zderza się z lecącą w lewo kulką o masie 10g. o prędkości 7m/s. W która stronę i z jaką prędkością będą lecieć po sklejeniu, jeśli się skleiły?
2. Puszczona pionowo w dół piłka o masie 0,5kg uderza w podłogę z prędkością 5m/s i odskakuje z prędkością 3m/s. Oblicz średnią siłę, którą wywiera na podłogę, jeśli jej czas kontaktu z podłogą to 0,1s.
3. Lecąca w prawo piłeczka pingpongowa o prędkości 4 m/s uderza poziomo w prostopadle ustawioną rakietkę poruszającą się też w prawo z prędkością 2m/s. W którą stronę i z jaką prędkością poleci piłeczka po odbiciu?
4. Na jaką wysokość wzleci kula papierowa o prędkości 10 m/s , jeśli opór powietrza zabierze jej 60% energii.
5. Jaką drogę wykona nim się zatrzyma krążek hokejowy o prędkości 10 m/s i masie 20g nim się zatrzyma, jeśli współczynnik tarcia kinetycznego o lód wynosi 0,1. Ile energii zamieni się przy okazji w ciepło?
KrisseK
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 31 mar 2020, 08:47
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Pęd i energia- czarna magia

Post autor: KrisseK »

Można o same końcowe wyniki? Nawet pojedynczych zadań? Nie mam jak tego sprawdzić :(
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Pęd i energia- czarna magia

Post autor: kerajs »

1)
\(5 \cdot 10-10 \cdot 7=(5+10)v\\
v= \frac{-4}{3} \)

Bęą przemieszczać się w lewo z \(v= \frac{4}{3} \ \frac{m}{s}\)
ODPOWIEDZ