Potrzebuję pomocy z zadaniem. Będę bardzo wdzięczna!
Ciężar naszyjnika wykonanego ze stopu srebra i miedzi ma wartość F = 1,00N.Po całkowitym
zanurzeniu naszyjnika w wodzie siłomierz wskazuje F =0,90N. Gęstość srebra wynosi
10500kg/m, a gęstość miedzi 8800 kg/m. Przyjmij,że g = 10 m/s.
a)Oblicz masę i objętość naszyjnika oraz gęstość stopu użytego do jego wykonania.
b)Wyprowadź wzory, na podstawie których można uzyskać odpowiedz na pytanie ,jaka część
masy naszyjnika stanowi masa zawartego w nim srebra ,a jaką część – masa miedzi. Wyraź
te części w ułamkach dziesiętnych i w procentach.
2 liceum hydrostatyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: 2 liceum hydrostatyka
M- masa naszyjnika
m - masa srebra,
(M-m) masa miedzi
V - objętość naszyjnika
a)
\(M= \frac{F}{g}\\
V= \frac{ \frac{F-F'}{g} }{\rho_{H_2O}} \\
\rho= \frac{m}{V}= \frac{(F-F')\rho_{H_2O}}{F} \)
b)
\(V= \frac{m}{\rho_{Ag}} + \frac{M-m}{\rho_{Cu}} \)
\(\frac{ \frac{F-F'}{g} }{\rho_{H_2O}}=\frac{m}{\rho_{Ag}} + \frac{\frac{F}{g}-m}{\rho_{Cu}}\\
m=...\)
m - masa srebra,
(M-m) masa miedzi
V - objętość naszyjnika
a)
\(M= \frac{F}{g}\\
V= \frac{ \frac{F-F'}{g} }{\rho_{H_2O}} \\
\rho= \frac{m}{V}= \frac{(F-F')\rho_{H_2O}}{F} \)
b)
\(V= \frac{m}{\rho_{Ag}} + \frac{M-m}{\rho_{Cu}} \)
\(\frac{ \frac{F-F'}{g} }{\rho_{H_2O}}=\frac{m}{\rho_{Ag}} + \frac{\frac{F}{g}-m}{\rho_{Cu}}\\
m=...\)