Źródło światła o mocy P = 40 W i sprawności η = 25% emituje światło o długości fali
λ = 660 nm. Ile fotonów wysyła źródło w ciągu jednej sekundy? Stała Plancka h = 6,6·10\(^{−34}\) J·s,
szybkość światła w próżni c = 3·10\(^8\) m/s.
Mam nie fajną odpowiedź:
P=\( \frac{W}{t}=...= \frac{ 0.25*h*c*n}{t*λ} \)
n=\( \frac{P*t*λ}{0.25*h*c} \)
wolfram pokazuje: n= 5.3092006033182503770739064856711915535444947209653092 * \(10^{20}\)
n to liczba fotonów. n musi należeć do liczb naturalnych.
Jak należy zaokrąglić?
Ile fotonów wysyła źródło w ciągu jednej sekundy?
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Ile fotonów wysyła źródło w ciągu jednej sekundy?
A jakbyś skorzystał z kalkulatora tylko z 6 cyferkami na wyświetlaczu?
\(5* 10^{20}\) ale nie sprawdzałem czy dobrze jest policzone.
\(5* 10^{20}\) ale nie sprawdzałem czy dobrze jest policzone.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Ile fotonów wysyła źródło w ciągu jednej sekundy?
Sprawdziłem
\(\eta = \frac{nE_f}{P} \Rightarrow n =\frac{\eta P}{E_f} = \frac{\eta P\lambda}{hc} = \frac{1}{3} \cdot 10^{20}\ \frac{1}{s}\)
\(\eta = \frac{nE_f}{P} \Rightarrow n =\frac{\eta P}{E_f} = \frac{\eta P\lambda}{hc} = \frac{1}{3} \cdot 10^{20}\ \frac{1}{s}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl