Cewka o średnicy D= 5 cm i liczbie zwojów n= 1000 zwojów, w jednej warstwie, drut przy drucie,
znajduje się w jednorodnym polu magnetycznym, którego wektor indukcji jest równoległy do osi
cewki. Indukcja pola magnetycznego zmienia się z szybkością ΔB/Δt = 10^(-2) T/s. Pole przekroju
poprzecznego drutu S= 0,2 mm^2, zaś oporność właściwa ρ= 1,75·10^(-8) Ωm. Obliczyć moc wydzieloną w
cewce, gdy jej końce są zwarte.
Odp: : około 2,9·10^(-5) W.
Indukcja magnetyczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 13
- Rejestracja: 05 mar 2020, 15:01
- Podziękowania: 6 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Indukcja magnetyczna
\(E_{ind} = -\frac{\Delta\Phi}{\Delta t}=-n\frac{D^2 \Pi}{4} \frac{ \Delta B}{\Delta t}\),
a dalej \(R= \rho\frac{L}{S}=\rho\frac{\Pi D}{S} \)
i wzór na moc \(P = \frac{U^2}{R}\).
a dalej \(R= \rho\frac{L}{S}=\rho\frac{\Pi D}{S} \)
i wzór na moc \(P = \frac{U^2}{R}\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl