Magnetyzm

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zbychkowalski
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 05 mar 2020, 15:01
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Magnetyzm

Post autor: zbychkowalski »

Wewnątrz pustego solenoidu o średnicy przekroju poprzecznego d=8 cm, o ilości zwojów n=1000 i
długości l=20 cm, przez który płynie prąd o natężeniu Is=5 mA znajduje się przewodnik prostoliniowy
biegnący dokładnie wzdłuż osi, przez który płynie prąd o natężeniu Ip=10 A. Oblicz indukcję
magnetyczną w punkcie A, wewnątrz solenoidu w odległości x=3 cm od przewodnika prostoliniowego
oraz w punkcie B, poza solenoidem w odległości y=10 cm od przewodnika prostoliniowego. Jaki
strumień magnetyczny przenika powierzchnię boczną solenoidu?



Odp. W punkcie A - 7,37·10^-5 T, w punkcie B - 2·10^-5 T. Φ = 1,58·10^-7 Wb.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Magnetyzm

Post autor: korki_fizyka »

Należy dodać (wektorowo) indukcję wewnątrz solenoidu i pochodzącą od prostoliniowego przewodnika. Wzory znasz?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
zbychkowalski
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 05 mar 2020, 15:01
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Re: Magnetyzm

Post autor: zbychkowalski »

Wynik będzie w tym wypadku inny niż zwykłe dodawanie?
zbychkowalski
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 05 mar 2020, 15:01
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Re: Magnetyzm

Post autor: zbychkowalski »

Dobra głupie pytanie nie zauważyłem ,ze linie pola nie są zwrócone tak samo. A przy liczeniu strumienia bierzemy pod uwagę tylko indukcje pochodzącą od kabla?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Magnetyzm

Post autor: korki_fizyka »

zbychkowalski pisze: 20 mar 2020, 17:46 Wynik będzie w tym wypadku inny niż zwykłe dodawanie?
Te wektory są prostopadłe.
zbychkowalski pisze: 20 mar 2020, 17:48 Dobra głupie pytanie nie zauważyłem ,ze linie pola nie są zwrócone tak samo. A przy liczeniu strumienia bierzemy pod uwagę tylko indukcje pochodzącą od kabla?
Tu nie ma żadnego "kabla" jest zwojnica z nawiniętym drutem, indukcje już raz policzyłeś (-ysz) teraz wystaczy jeszcz e policzyć powierzchnię boczną.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
zbychkowalski
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 05 mar 2020, 15:01
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Re: Magnetyzm

Post autor: zbychkowalski »

Chyba jednak nie rozumiem, w poleceniu napisane jest, że w środku zwojnicy mamy drugi przewód z prądem Ip. Strumień magnetyczny to pole indukcyjne przechodzące przez powierzchnie. Czy nie jest tak, że liczymy powierzchnie boczną zwojnicy i mnożymy tylko razy pole indukcji wytwarzanej przez przewodnik z prądem Ip (jako R wstawiamy promień zwojnicy), a pola które powstaje wewnątrz zwojnicy nie bierzemy pod uwagę bo ono jest jakby równoległe do powierzchni bocznej zwojnicy?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Magnetyzm

Post autor: korki_fizyka »

A czy strumień pola wokół prostoliniowego przewodnika przechodzi przez powierzchnię boczną (denka) zwojnicy?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
zbychkowalski
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 05 mar 2020, 15:01
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Re: Magnetyzm

Post autor: zbychkowalski »

Aaaaa... okej, myślałem jak o walcu w matematyce, teraz już wszystko jasne, dzięki za pomoc
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Magnetyzm

Post autor: korki_fizyka »

Pole wokół prostoliniowego przewodnika jest polem wirowym, linie sił tego pola są okręgami o środkach leżących na symetralnej zwojnicy czyli tam gdzie znajduje się Twój "kabel" więc te, które są w środku zwojnicy to są w środku a te, które na zewnątrz są całkowicie na zewnątrz i żadna nie przechodzi przez boczną ścianę solenoidu. Oczywiście przy założeniu, że przewodnik jest nieskończenie długi.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ