Neutron uderza w jądro uranu \(^{135}_{92}U\) i wywołuje reakcję rozszczepienia jądra na dwa fragmenty. Reakcja może zachodzić wedlug schematu:
\(^{235}_{92}U + ^{1}_{0}n -> ^{236}_{92} U -> ^{98}_{42}Mo + ^{136}_{54}Xe + 2 \cdot ^{1}_{0}n\)
Oblicz ilość wydzielonej energii podczas tej reakcji. Jakie formy przybrała wydzielona energia? Fragmenty masy mają 97,9055u i 135,9073u.
Proszę o rozwiązanie z wytłumaczeniem, dzięki któremu będę mógł zrobić inne tego typu zadania.
Fizyka Jądrowa - Energia z reakcji.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Jako że nikt jeszcze nie rozwiązał postanowiłem samemu wykonać dane zadanko. Jeśli ktoś znajdzie jakiś błąd prosze o poinformowanie jaki, gdzie.
Dodatkowa informacja, masa Uranu = 235,0439u, masa neutronu = 1,0087u.
\(^{235}_{92}U + ^{1}_{0}n -> ^{236}_{92} U -> ^{98}_{42}Mo + ^{136}_{54}Xe + 2 \cdot ^{1}_{0}n\)
Żeby obliczyć masę trzeba wyliczyć deficyt masy \(( \Delta m)\)
\(E = \Delta m \cdot c^2 \Rightarrow E = (M_1-M_2) \cdot c^2\)
\(M_1= 235,0439+1,0087=236,0526u\)
\(M_2 = 97,9055+135,9073+2 \cdot 1,0087=235,8302u\)
\(M_1-M_2 = 0,2224u\)
Różnice masy z unitów trzeba zamienić na kilogramy: \(0,2224 \cdot 1,66 \cdot 10^{-27}=0,369184 \cdot 10^{-27} kg\)
Mając już zmiane masy \(( \Delta m)\) możemy obliczyć wytworzoną energie: \(E = 0,369184 \cdot 10^{-27} \cdot 9 \cdot 10^{16}=3,322656 \cdot 10^{-11}J\)
Wydaje mi się że bedzie trzeba dodać 4 cząstki beta \((^{0}_{-1} \beta )\) ponieważ liczba atomowa (ilość protonów się nie zgadza) \(\to 92 \neq 96\). Niestety dalej nie znam odpowiedzi na to pytanie: "Jakie formy przybrała wydzielona energia?" Wie ktoś czy forma wydzielonej energi może być w postaci promieniowania beta?
Dodatkowa informacja, masa Uranu = 235,0439u, masa neutronu = 1,0087u.
\(^{235}_{92}U + ^{1}_{0}n -> ^{236}_{92} U -> ^{98}_{42}Mo + ^{136}_{54}Xe + 2 \cdot ^{1}_{0}n\)
Żeby obliczyć masę trzeba wyliczyć deficyt masy \(( \Delta m)\)
\(E = \Delta m \cdot c^2 \Rightarrow E = (M_1-M_2) \cdot c^2\)
\(M_1= 235,0439+1,0087=236,0526u\)
\(M_2 = 97,9055+135,9073+2 \cdot 1,0087=235,8302u\)
\(M_1-M_2 = 0,2224u\)
Różnice masy z unitów trzeba zamienić na kilogramy: \(0,2224 \cdot 1,66 \cdot 10^{-27}=0,369184 \cdot 10^{-27} kg\)
Mając już zmiane masy \(( \Delta m)\) możemy obliczyć wytworzoną energie: \(E = 0,369184 \cdot 10^{-27} \cdot 9 \cdot 10^{16}=3,322656 \cdot 10^{-11}J\)
Wydaje mi się że bedzie trzeba dodać 4 cząstki beta \((^{0}_{-1} \beta )\) ponieważ liczba atomowa (ilość protonów się nie zgadza) \(\to 92 \neq 96\). Niestety dalej nie znam odpowiedzi na to pytanie: "Jakie formy przybrała wydzielona energia?" Wie ktoś czy forma wydzielonej energi może być w postaci promieniowania beta?