Dwa jednakowe oporniki, każdy o oporze r=25 Ω
i opór R=50 Ω oraz kondensator o pojemności
C=5 μF połączono ze źródłem prądu jak na
rysunku obok. Obliczyć siłę elektromotoryczną
źródła prądu jeśli ładunek na kondensatorze
wynosi q=1,1·10-4 C. opór wewnętrzny źródła
pominąć.
Odp.110V
Niestety nie wiem jak dodać obrazek, więc rozrysuję obrazek najlepiej jak umiem. c-kondensator; r, R-oporniki
___c____
________|___r___|____R_____
| |___r___| |
| |
|___________bateria________|
Zadanie prąd stały+kondensator
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 13
- Rejestracja: 05 mar 2020, 15:01
- Podziękowania: 6 razy
- Płeć:
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 13
- Rejestracja: 05 mar 2020, 15:01
- Podziękowania: 6 razy
- Płeć:
Re: Zadanie prąd stały+kondensator
poprawka. Tak ogólnie wygląda istotna część obwodu, sorki że tak pisze ale naprawę nie mam pojęcia jak tu dodać obrazek
___c___
___r___|_____R____
___r___|
___c___
___r___|_____R____
___r___|
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Zadanie prąd stały+kondensator
Ponieważ naładowany kondensator stanowi przerwę w obwodzie to zamiast niego masz tam spadek napięcia \(U=Q/C\). Jest on taki sam jak na opornikach r przez które płynie prąd \(J=U/r\). Przez opornik R płynie prąd 2J powodując spadek napięcia \(V=2JR\).
\(SEM=U+V=U+2JR=U+2 \frac{U}{r}R=U(1+ \frac{2R}{r} )= \frac{Q}{C} (1+ \frac{2R}{r} ) \)
\(SEM=U+V=U+2JR=U+2 \frac{U}{r}R=U(1+ \frac{2R}{r} )= \frac{Q}{C} (1+ \frac{2R}{r} ) \)
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadanie prąd stały+kondensator
Na kondensatorze nie ma spadku napięcia tylko różnica potencjałów.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl