Gęstość wodoru w warunkach normalnych (przyjmij to = 0oC, po = 10^5Pa) wynosi ρ = 0,08987 kg/m3
Butlę o objętości V = 50 dm3 napełniono wodorem w temperaturze 20oC tak, że jego gęstość była 3razy większa od ρ.
a. Oblicz ile wynosiło ciśnienie w tej butli.
b. Ile moli wodoru znajdowało się w butli (masa molowa H2 wynosi 2 g/mol).
c. Do jakiej temperatury (w stopniach Celsjusza można ogrzać butlę, by nie było
niebezpieczeństwa wybuchu, skoro ciśnienie maksymalne może w niej wynosić 5·10^5
Pa?
odp.
a. Ciśnienie wynosiło około 3,2·10^5Pa.
b. Około 6,73 moli
c. Do około 153,6oC
bardzo proszę o rozwiązanie
Zadanie termodynamika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 13
- Rejestracja: 05 mar 2020, 15:01
- Podziękowania: 6 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadanie termodynamika
Lecisz na autopilocie:
a) \( \rho' = 3\rho = \frac{m}{V}\) z tego wyliczysz masę, potem stosuje r-nie Clapeyrona: \( pV = \frac{m}{\mu}RT\)
b) \(n = \frac{m}{\mu}\)
c) ponownie z r-nia Clapeyrona: \(T = \frac{p_{max}V}{nR} \), temperaturę należy przeliczyć na stopnie Celsjusza.
a) \( \rho' = 3\rho = \frac{m}{V}\) z tego wyliczysz masę, potem stosuje r-nie Clapeyrona: \( pV = \frac{m}{\mu}RT\)
b) \(n = \frac{m}{\mu}\)
c) ponownie z r-nia Clapeyrona: \(T = \frac{p_{max}V}{nR} \), temperaturę należy przeliczyć na stopnie Celsjusza.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 13
- Rejestracja: 05 mar 2020, 15:01
- Podziękowania: 6 razy
- Płeć:
Re: Zadanie termodynamika
Mam jeszcze pytanie, mianowicie czemu jak zrobie ostatni podpunkt na zasadzie p1v1/T1=p2v2/T2 (V są te same wiec się skrócą) wychodzi mi błędny wynik?
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadanie termodynamika
To odpowiedź jest błędna.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl