Ruch przyspieszony, opóźniony

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate9924
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 19 sty 2019, 11:27
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Ruch przyspieszony, opóźniony

Post autor: kate9924 »

Gimnastyczka ćwicząca z piłką ma za zadanie wyrzucić piłkę pionowo do góry,
klasnąć trzy razy w dłonie i złapać spadającą piłkę. Z jaką minimalną prędkością
musi wyrzucić piłkę, jeżeli czas jednego klaśnięcia wynosi 0,5 s? Na jaką wysokość
dotrze piłka?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Ruch przyspieszony, opóźniony

Post autor: korki_fizyka »

3 razy 0,5 s = 1,5 s = czas wznoszenia + czas spadania piłki
\(t_w = t_s = 0,75\ s\)
\(0 = v_o - gt_w \So v_o = gt_w\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Ruch przyspieszony, opóźniony

Post autor: kerajs »

Pewnie takiej odpowiedzi oczekiwał autor, jednak wtedy gimnastyczka nie złapie piłki.
ODPOWIEDZ