FIZYKA

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Vestirias
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 27 lut 2020, 18:58

FIZYKA

Post autor: Vestirias »

1 Na ciało o masie m działa siła oporu F= -bv (b=const) Oblicz i narysuj zależność v(t) jesli V(0)=Vo Jaką drogę przebywa ciało w ciągu pierwszych 10s trwania ruchu. Nazwij ten ruch.

2 Napisz wyrażenie opisujące całkowitą energię mechaniczną satelity krążącego po orbicie kołowej wokół Ziemi, jeśli promień Ziemi wynosi R, a wysokość satelity od powierzchni Ziemi H. Dane: stała grawitacji G, masa Ziemi M, masa satelity m.

3 Kiedy obowiązuje zasada zachowania a) pędu, b) momentu pędu, c) energii mechanicznej. Podaj przykłady i wyjaśnij możliwość stosowania w nich odpowiednich zasad.

4 Zdefiniuj i oblicz pierwszą i drugą prędkość kosmiczną. Po jakich torach może poruszać sie satelita w polu grawitacyjnym ziemi? uzaleznij rodzaj toru od prędkości satelity.

5 Energia kinetyczna w mechanice klasycznej i w mechanice relatywistycznej. Podaj jej wartość w obu przypadkach dla cząstki o masie m0 poruszającej się z prędkością V= 0.6c

6 Oblicz energię wiązania jądra deuteru o masie 2.013u (u=1,66*10^-27kg) jeśli masa protonu = 1.007u, masa neutronu= 1.008u


7 Oblicz ΔU ΔW ΔQ dla 1mola gazu dwuatomowego w przemianie
(Zadanie wyżej)Obrazek(zadanie niżej)
8 Promienie rur A i B wynoszą 5 i 10cm. Jaki jest stosunek prędkości przepływu wody? Jaka róznica cisnien wystepuje miedzy wlotem i wylotem rury, jesli woda wlatuje z prędkością 1m/s
? Gęstość wody = 1000kg/m^3 Vwody = 1m/s


9 Jaka siła działa na ładujen e umieszczony w połowie odległości między okładkami kondensatora cylindrycznego, jesli promienie okładek wynosza a i b, a długość kondensatora wynosi 1/ Na okładce znajduje się ładunek Q.

10 Czy pole magnetyczne moze zwiększyć energie kinetyczną jonu o ładunku Q? Uzasadnij.

11 Fala mechaniczna opisana jest zależnością y(t)=10cos(0,8x-2t). W jakich jednostkach musza być wyrazone współczynniki liczbowe w tej zaleźności w układzie SI? Przyjmując te jednostki oblicz długość tej fali i okres drgań.

12 W komorze wstępnej spektrometru masowego Bainbridge’a zastosowano pole Eo i Bo. Oblicz prędkość poruszającego się w niej jonu. W komorze właściwej po zastosowaniu pola B jony poruszały się po okregach o promieniu R. Oblicz wartość m/q tych jonów. Narysuj schemat tego spektrometru i zaznacz kierunek występujących w nim pól.


PROSZE POMOCY !!!!
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: FIZYKA

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ