Jak wyznaczać kąt - Momentu siły

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
fuspepro
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 25 sty 2018, 10:17
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Jak wyznaczać kąt - Momentu siły

Post autor: fuspepro »

Witam, mam problem z obliczaniem momentu siły
Samą definicję znam: \(M = F \times r = \vec{F} * \vec{r} * sin \angle ( \vec{F},\vec{r})\)
Ale kurczę, nie potrafię zawsze tego kątu ogarnąć. Czy jest jakaś recepta na to?
Czy wektor r się przedłuża - normalną i od tej normalnej się daje kąt?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Jak wyznaczać kąt - Momentu siły

Post autor: korki_fizyka »

kąta
https://www.google.com/search?q=moment+ ... 7XDEZ07CBM:
musisz zaczepić wektory w jednym punkcie
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ