Mam takie głupie pytanie.
W tym zadaniu jest podana wartość prędkości kątowej https://www.youtube.com/watch?v=qaxZflF ... f&index=42 w dziwny sposób.
Koło obraca się z prędkością kątową 3.9 obrotów na sekundę. Czy to znaczy, że omega = \( 3,9 \frac{rad}{s} \).
Czy może jak ja myślę: omega = \( 3,9 \frac{obrotów}{s} = 3,9 * 2π \frac{rad}{s} = 24,5 \frac{rad}{s} \).
Pan z filmiku zrobił sposobem 1-ym.
Proszę wybaczyć takie łatwe pytanie.
Prędkość kątowa n obrotów na sekundę
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Prędkość kątowa n obrotów na sekundę
Nie ma niemądrych pytań, są tylko głupie odpowiedzi.
Jesli częstotliwość f = 3,9 Hz, to \(\omega =2\pi f \approx 24,5 \frac {rad}{s}\)
Jesli częstotliwość f = 3,9 Hz, to \(\omega =2\pi f \approx 24,5 \frac {rad}{s}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 17
- Rejestracja: 25 sty 2018, 10:17
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
Re: Prędkość kątowa n obrotów na sekundę
Dziękuję za odpowiedź.
W zadaniu nie ma wprost powiedziane, że:
Koło obraca się z częstotliwością 3.9 obrotów na sekundę, tylko
Koło obraca się z prędkością kątową 3.9 obrotów na sekundę.
Co mnie trochę wprowadza w błąd. Ale teraz już rozumiem, że wynik będzie 24,5 rad/s.
W zadaniu nie ma wprost powiedziane, że:
Koło obraca się z częstotliwością 3.9 obrotów na sekundę, tylko
Koło obraca się z prędkością kątową 3.9 obrotów na sekundę.
Co mnie trochę wprowadza w błąd. Ale teraz już rozumiem, że wynik będzie 24,5 rad/s.