Natężenie pola elektrycznego

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
asia4321
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 20 sty 2020, 01:51
Podziękowania: 1 raz

Natężenie pola elektrycznego

Post autor: asia4321 »

Bardzo proszę o pomoc, nie wiem czy dobrze liczę E wypadkowe :(

1..W wierzchołkach trójkąta równobocznego ABC umieszczono odpowiednio ładunki 3q, -4q, 3q. Określ natężenie pola elektrycznego w środku trójkąta.

2. W wierzchołkach kwadratu ABCD o boku a umieszczono odpowiednio ładunki -q, -2q, 3q, 3q. Wyznaczyć natężenie pola elektrycznego w środku kwadratu.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Natężenie pola elektrycznego

Post autor: korki_fizyka »

A jak liczysz wypadkowe natężenie :?: pamiętaj, że to \(\vec{E}\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
asia4321
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 20 sty 2020, 01:51
Podziękowania: 1 raz

Re: Natężenie pola elektrycznego

Post autor: asia4321 »

W zadaniu z trójkątem chciałam policzyć najpierw sumę E1 i E3 (oba z 3q) ponieważ mają te samą długość to liczę przekątną rombu:
cos60=y/E1==>y=9qk/3a^2 i to jest suma E1 iE3 i wektor ten jest wspóliniowy z E2 więc po prostu robię 9qk/a^2 + (-36qk/3a^2)=-3qk/a^2

A w zadaniu z kwadratem liczę przekątną prostokąta Ea+Ec to jeden bok, a Eb+Ed to drugi i wyszło mi 2*5^1/2 kq/a^2
asia4321
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 20 sty 2020, 01:51
Podziękowania: 1 raz

Re: Natężenie pola elektrycznego

Post autor: asia4321 »

asia4321 pisze: 28 sty 2020, 10:30 (...)
cos60=y/E1==>y=9qk/3a^2 i to jest suma E1 iE3 (...)

źle zapisałam y=9qk/2a^2 i jest to połowa przekątnej więc cała ma 9qk/a^2 ==> E1+E3
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Natężenie pola elektrycznego

Post autor: korki_fizyka »

Stosuj LaTeX: https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=6&t=568 bo zapis jest nieczytelny
wg moich szybkich rachunków w pamięci w zadaniu z kwadratem powinno wyjść \(E = \frac{2kq\sqrt{41}}{a^2}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ