Witam prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu tych 3 zadań .
1) W jednorodnym polu magnetycznym wektor indukcji B o wartości 1,2 mT jest skierowany pionowo w górę . W obszarze tego pola znajduje się komora pomiarowa . Proton o energii kinetycznej 5,3 MeV poruszający się w kierunku poziomym z południa na północ . Ile wynosi wartość siły odchylającej proton , gdy wpada on do komory ? Masa protonu jest równa 1,67^10^(-27)kg . (Pomiń ziemskie pole magnetyczne)
2) Elektron o energii kinetycznej 2,5 keV wpada poziomo w obszar , w którym istnieje skierowane w dół pole elektryczne o natężeniu 10kV/m .
a) Jaką minimalną wartość i kierunek powinien mieć w tym obszarze wektor indukcji , aby elektron nadal poruszał się poziomo ? Pominąć siłę ciężkości .
b) Czy możliwe jest aby proton poruszał się w tym układzie bez odchylenia ?
Jeśli tak to jakie warunki ?
3)
a) Oblicz częstość cyklotronową elektronu o energii 100 w jednorodnym polu magnetycznym o indukcji 35 uT
b) Oblicz promień toru tego elektronu , jeśli wektor jego prędkości jest prostopadły do wektora indukcji ?
Z góry dziękuję za pomoc
Zadania z indukcji magnetycznej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Zadania z indukcji magnetycznej
1. \(F=qvB, \,\,\, v= \sqrt{ \frac{2E_k}{m} }\\
q=1,6 \cdot 10^{-19}C\\
E_k=5,3MeV=5,3 \cdot 10^3 \cdot 1,6 \cdot 10^{-19}J=8,48 \cdot 10^{-13}J\\
v= \sqrt{ \frac{2 \cdot 8,48 \cdot 10^{-13}}{1,67 \cdot 10^{-27}} } =3,19 \cdot 10^{7} \\
B=1,2 \cdot 10^{-3}T\).
Wstawiasz do wzoru i masz
q=1,6 \cdot 10^{-19}C\\
E_k=5,3MeV=5,3 \cdot 10^3 \cdot 1,6 \cdot 10^{-19}J=8,48 \cdot 10^{-13}J\\
v= \sqrt{ \frac{2 \cdot 8,48 \cdot 10^{-13}}{1,67 \cdot 10^{-27}} } =3,19 \cdot 10^{7} \\
B=1,2 \cdot 10^{-3}T\).
Wstawiasz do wzoru i masz
Odpowiedź: \(F=1,95 \cdot 10^{-16}N\) - działa w kierunku zachodnim
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadania z indukcji magnetycznej
3) W fizyce jednostki są nie mniej ważne od wartości liczbowych więc E = 100
a) \(f = \frac{1}{T} = \frac{eB}{2\Pi m}\)
b) \(E = \frac{p^2}{2m}=\frac{mv^2}{2} \So v = \sqrt{\frac{2E}{m}}\)
\(r = \frac{mv}{eB}=\frac{\sqrt{2mE}}{eB}\)
a) \(f = \frac{1}{T} = \frac{eB}{2\Pi m}\)
b) \(E = \frac{p^2}{2m}=\frac{mv^2}{2} \So v = \sqrt{\frac{2E}{m}}\)
\(r = \frac{mv}{eB}=\frac{\sqrt{2mE}}{eB}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl