1) Tramwaj składa się z dwóch wagonów o masach m1 i m2 , z których tylko pierwszy ma silnik. Siła tarcia działająca na koła wagonu motorowego jest równa T, z jaką siłą wagon motorowy ciągnie drugi wagon?
2)Przez nieruchomy blok przerzucona jest lina o długości l. Do obu końców liny, o jednakowych odległościach od bloku, uczepiły się dwie małpki. Małpki zaczynają wspinać się po linie, przy czym jedna porusza się względem liny z prędkością v, a druga z prędkością 2v. Po jakim czasie każda z nich osiągnie blok? Masy małpek są jednakowe, masy liny i bloku są pomijalnie małe.
3) (Najmniej ważne, ale najtrudniejsze)
Kuter płynie w górę rzeki. Gdy przepływał on pod mostem z pokładu wypadła tratwa. Po czasie t= 0.5 h kuter zawrócił w dół rzeki i dopędził tratwę w odległości s= 5 km od mostu. Obliczyć prędkość prądu rzeki jeśli kuter płyną w górę i w dół rzeki rozwijając taką samą moc silnika.
Rozwiązać zadanie:
•w układzie odniesienia związanym z brzegiem rzeki (mostem),
•w układzie odniesieni związanym z tratwą
•w układzie odniesieni związanym z kutrem
Z góry dziękuję za pomoc!
Zadania z Kinematyka/Dynamika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 21
- Rejestracja: 13 gru 2019, 22:33
- Podziękowania: 21 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadania z Kinematyka/Dynamika
1. Dużo tu niedopowiedzeń, należało by rozważyć kilka przypadków np. spoczynek, ruch jednostajny, jednostajnie zmienny..w tym ostatnim \(N = \frac{m_2(F - T)}{m_1 + m_2}\).
2. Jeżeli małpki mają tę samą masę, to \(t_1 = \frac{l}{2v_1}, \ t_2 = \frac{l}{4v_2}\).
2. Jeżeli małpki mają tę samą masę, to \(t_1 = \frac{l}{2v_1}, \ t_2 = \frac{l}{4v_2}\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 21
- Rejestracja: 13 gru 2019, 22:33
- Podziękowania: 21 razy
- Płeć:
Re: Zadania z Kinematyka/Dynamika
Wielkie dzięki.
Ale z tymi małpakami to nie jestem pewien czy to takie proste. Jeśli lina przechodzi przez blobk to czy nie szybsza małpka będzie ciągnąc linę na swoją stronę, przełużająć swoją trasę i skracając drugiej małpce? Czy czegoś nie łąpie?
Ale z tymi małpakami to nie jestem pewien czy to takie proste. Jeśli lina przechodzi przez blobk to czy nie szybsza małpka będzie ciągnąc linę na swoją stronę, przełużająć swoją trasę i skracając drugiej małpce? Czy czegoś nie łąpie?
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadania z Kinematyka/Dynamika
Nie, jeśli wspinają się ruchem jednostajnym. Oczywiście każda ze swoją szybkością więc ta, która ma większą szybkość swoją drogę (połowę długości liny) pokona w krótszym czasie.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl