Pole magnetyczne - minimalna wartość indukcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zadin32566
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 24 lis 2019, 17:27
Płeć:

Pole magnetyczne - minimalna wartość indukcji

Post autor: zadin32566 »

Zadanie: Miedziany okrągły drut o masie 100g leży końcami na dwóch metalowych poziomych, równoległych szynach, oddalonych od siebie o 1m. Drut jest prostopadły do szyn. Szyny są podłączone do źródła napięcia, w skutek tego przez drut płynie prąd o natężeniu 6A. Całość umieszczona jest w jednorodnym polu magnetycznym skierowanym pionowo. Oblicz minimalną wartość indukcji tego pola, przy której drut zacznie się toczyć po szynach. Wartość współczynnika tarcia tocznego przewodnika o szyny wynosi 0,008.

Czyli wypisuję dane:
m=0,1kg
d=1m
I=6A
współczynnik tarcia=0,008

Wzór na indukcję przewodnika kołowego: B=μ o* μ r * I/2r
Przenikalność magnetyczna jest w tablicach, ale skąd wziąć przenikalność magnetyczną substancji i jak obliczyć minimalną indukcję?
zadin32566
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 24 lis 2019, 17:27
Płeć:

Re: Pole magnetyczne - minimalna wartość indukcji

Post autor: zadin32566 »

Dowiedziałem się, że to trzeba z ruchu postępowego i obrotowego zrobić, którego nie pamiętam/nie umiem, więc jeśli nie ma innego sposobu rozwiązania to nie trzeba pisać
ODPOWIEDZ