Zestaw zadań z fizyki, liceum

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Camalotz
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 15 lis 2019, 15:45
Płeć:

Zestaw zadań z fizyki, liceum

Post autor: Camalotz »

1. Kula o promieniu R = 6350km i gęstości 5.5g/cm3 ma dwa kuliste wydrążenia o promieniach R/2. Średnica pierwszego z nich pokrywa się z promieniem do bieguna północnego, a drugiego z promieniem do bieguna południowego. Wylicz natężenie w środku wydrążonej bryły oraz natężenie i potencjał pola grawitacyjnego tuż nad powierzchnią kuli w płaszczyźnie równikowej.(G=6.67*10-11m3/s2kg) 2. Przestrzeń między dwoma współśrodkowymi sferami metalicznymi o promieniach 3cm i 6cm wypełniono substancją o względnej stałej dielektrycznej εr = 80. Jaka jest pojemność tego kondensatora? Jaki ładunek należy wprowadzić na okładki, aby napięcie wynosiło 1500V? (ε0 =8.85*10-12F/m)

3. Ładunki 1.2C znajdują się w wierzchołkach pięciokąta foremnego wpisanego w okrąg o promieniu 3cm. Oblicz natężenie i potencjał pola elektrostatycznego w jego środku oraz środku podstawy. (ε0 =8.85*10-12F/m)

4. W kołowej pętli o promieniu 2.4 cm płynie prąd o natężeniu 3.5A w kierunku przeciwnym do wskazówek zegara. W płaszczyźnie pętli, w odległości 4.7 cm od jej środka po lewej stronie leży prostoliniowy przewodnik. Jaki prąd musi płynąć w przewodniku aby skompensować pole magnetyczne w środku pętli. (μ0=4π*10-7H/m).

5. Stosunek promienia okręgu, po którym w jednorodnym polu magnetycznym porusza się elektron do promienia okręgu drugiej cząstki jest równy: 2 gdy obie cząstki mają jednakowe pędy, a 2.34*10-2 gdy mają jednakowe energie kinetyczne. Wylicz masę i ładunek tej cząstki. Jaka to cząstka?

6. Prostokątna ramka o bokach 5cm i 8cm oddala się ze stałą prędkością 4.5m/s skierowaną wzdłuż dłuższego jej boku od nieskończonego prostoliniowego przewodnika leżącego w płaszczyźnie ramki równolegle do jej krótszego boku. W przewodniku płynie prąd o natężeniu 5A. Wylicz siłę elektromotoryczną wyidukowaną w ramce w funkcji jej odległości od przewodnika.

7. Jak przy pomocy źródła cząstek α o energii 5.3MeV i cienkiej folii złota oszacować promień jądra atomu tego metalu? (e = 1.6*10-19C).

8. Jakie fakty wskazują na istnienie oddziaływania silnego? Co jest jego źródłem?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zestaw zadań z fizyki, liceum

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ