Ile może wytrzymać sznur

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Niepokonana
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 01 wrz 2019, 13:59
Podziękowania: 16 razy
Płeć:

Ile może wytrzymać sznur

Post autor: Niepokonana »

Witam

Zadanie kompletnie z innej beczki, na które naprawdę nie mam wzorów. Muszę powiesić coś na sznurze, co waży \(m=20kg\), ale mam tylko ogrodowy sznur do pomidorów gruby na jakieś \(5-7 mm\). No i nie wiem, czy to utrzyma. I jak go zawiązać? Czy parę razy owinąć ciało, żeby sznur był grubszy? EDIT: proszę o szczegółowe wyjaśnienie.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Ile może wytrzymać sznur

Post autor: korki_fizyka »

Ja łowiłem szczupaki i okonie na żyłkę o średnicy 0,2 mm więc sznur na pewno wytrzyma bez żadnych obliczeń :) a jeśli wolisz to zrób doświadczenie.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Niepokonana
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 01 wrz 2019, 13:59
Podziękowania: 16 razy
Płeć:

Re: Ile może wytrzymać sznur

Post autor: Niepokonana »

No ale tu chodzi o donicę z kwiatkiem dużym takim, więc jeżeli nie wytrzyma, to mi się ona rozbije i będę musiała posprzątać. A sznurek to nie żyłka z metalu tylko jest z polipropylenu jak zwał tak zwał.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Ile może wytrzymać sznur

Post autor: korki_fizyka »

Bardziej obawiał bym się czy wytrzyma uchwyt, do którego przytwierdzisz ten sznur.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Niepokonana
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 01 wrz 2019, 13:59
Podziękowania: 16 razy
Płeć:

Re: Ile może wytrzymać sznur

Post autor: Niepokonana »

Ok, dowiedziałam się, że siła naciągu musi być większa równa od siły ciężkości \(F_{c}=m\cdot g\) EDIT: Skąd wziąć siłę naciągu?
A jak sprawdzić czy wytrzyma uchwyt?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Ile może wytrzymać sznur

Post autor: korki_fizyka »

Niepokonana pisze: 29 paź 2019, 22:02 Ok, dowiedziałam się, że siła naciągu musi być większa równa od siły ciężkości \(F_{c}=m\cdot g\) EDIT: Skąd wziąć siłę naciągu?
A jak sprawdzić czy wytrzyma uchwyt?
Siła naciągu jest zawsze równa ciężarowi zawieszonego na sznurze ciałą jeżeli jest ono w spoczynku.
A sprawdzić najlepiej doświadczalnie :D
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Niepokonana
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 01 wrz 2019, 13:59
Podziękowania: 16 razy
Płeć:

Re: Ile może wytrzymać sznur

Post autor: Niepokonana »

Jak mi się donica popsuje, to odkupujesz.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Ile może wytrzymać sznur

Post autor: korki_fizyka »

Zawieś plastikową :D
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Niepokonana
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 01 wrz 2019, 13:59
Podziękowania: 16 razy
Płeć:

Re: Ile może wytrzymać sznur

Post autor: Niepokonana »

Przestaniesz się bawić i powiesz mi, jak się oblicza, czy sznur i uchwyt nie pękną?
Chciałabym Cię traktować jak poważnego człowieka, ale Ty się tak nie zachowujesz, tylko sobie robisz jaja i strzelasz na mnie fochy, Ojcze Chrzestny.
ODPOWIEDZ