Rzuty jedno zadanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 52
- Rejestracja: 01 wrz 2019, 13:59
- Podziękowania: 16 razy
- Płeć:
Rzuty jedno zadanie
Witam
Proszę o pomoc, pani zadała 10 zadań na weekend i ja nie umiem.
Kulkę rzucono do góry z prędkością \(V_{0}=20\frac{m}{s}\). W chwili gdy ta kulka osiągnęła swoje najwyższe położenie wyrzucono taką samą kulkę z taką samą prędkością. Na jakiej wysokości kulki się miną?
Proszę o pomoc, pani zadała 10 zadań na weekend i ja nie umiem.
Kulkę rzucono do góry z prędkością \(V_{0}=20\frac{m}{s}\). W chwili gdy ta kulka osiągnęła swoje najwyższe położenie wyrzucono taką samą kulkę z taką samą prędkością. Na jakiej wysokości kulki się miną?
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Rzuty jedno zadanie
Twoja szczerość/lenistwo/ poraża mnie. Czego tu nie umiesz/rozumiesz? Rzuty i swobodne spadanie było ? Wystarczy zastosować odpowiednie wzory (2 na krzyż) na ruch w polu grawitacyjnym.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Rozkręcam się
- Posty: 52
- Rejestracja: 01 wrz 2019, 13:59
- Podziękowania: 16 razy
- Płeć:
Re: Rzuty jedno zadanie
Ale który wzór? Ten na położenie ciała w dowolnej chwili? \(y=V_{o}t-\frac{1}{2}gt^{2}\)
Policzyć czas wznoszenia się na maksymalną wysokość to ja umiem.
Policzyć czas wznoszenia się na maksymalną wysokość to ja umiem.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Rzuty jedno zadanie
1.Pytanie porządkujące: o jaką sytuację chodzi w tym zadaniu ?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Rozkręcam się
- Posty: 52
- Rejestracja: 01 wrz 2019, 13:59
- Podziękowania: 16 razy
- Płeć:
Re: Rzuty jedno zadanie
Wzięto jedną kulkę i rzucono ją do góry. Kiedy była na swojej maksymalnej wysokości, wzięto drugą kulkę i rzucono ją tak samo. Te kulki muszą się minąć, zanim spadną. Wtedy ta pierwsza będzie spadać, a druga nadal wzlatywać.
EDIT: pierwsza będzie miała ruch jednostajnie przyśpieszony przeciwnie do osi, druga jednostajnie opóźniony zgodnie z osią.
EDIT: pierwsza będzie miała ruch jednostajnie przyśpieszony przeciwnie do osi, druga jednostajnie opóźniony zgodnie z osią.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Rzuty jedno zadanie
Czyli sytuacja jest TAKA: jedna kulka spada swobodnie z wysokości \(h_{max}\), którą trzeba najpierw obliczyć patrz zad.1 https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=28&t=88431 i jednocześnie z dołu rzucono drugą kulkę. Przypomina to zadanie typu z miasta A jedzie do miasta B, a z B coś innego jedzie w kierunku A w jakiej odległości się spotkają z tym, że tu ruchy kulek są jednostajnie zmienne. W tym samym linku co powyżej znajduje się rozwiązanie i to od dobrych 6 godzin Wniosek: nie czekaj na gotowca tylko włącz myślenie.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Rozkręcam się
- Posty: 52
- Rejestracja: 01 wrz 2019, 13:59
- Podziękowania: 16 razy
- Płeć:
-
- Rozkręcam się
- Posty: 52
- Rejestracja: 01 wrz 2019, 13:59
- Podziękowania: 16 razy
- Płeć:
Re: Rzuty jedno zadanie
Mam źle Wysokość maksymalna wynosi \(40m\) czas wznoszenia \(2s\). \(y_{1}=40-5t^{2}\) \(y_{2}=20(t-2)-5(t-2)^{2}=20t-40-5t^{2}+20t-20\) wszystko jest w metrach, bo sekundy się skróciły. No i teraz trzeba to przyrównać. Ja myślę, że mam źle to, że liczę czas w metrach.
\(40-5t^{2}=20t-40-5t^{2}+20t-20\)
\(0=40t-100\)
\(0=4t-10\)
\(t=2,5 s.\) Tylko wypadałoby jeszcze wiedzieć do czego to czas. Chyba od samego początku. Czyli kulki minęły się na wysokości \(y=40-5*6,25=8,75 m\). Ok bo ja nie mam do tego odpowiedzi, więc proszę byś mi powiedział, co zrobiłam źle.
\(40-5t^{2}=20t-40-5t^{2}+20t-20\)
\(0=40t-100\)
\(0=4t-10\)
\(t=2,5 s.\) Tylko wypadałoby jeszcze wiedzieć do czego to czas. Chyba od samego początku. Czyli kulki minęły się na wysokości \(y=40-5*6,25=8,75 m\). Ok bo ja nie mam do tego odpowiedzi, więc proszę byś mi powiedział, co zrobiłam źle.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Rzuty jedno zadanie
\(h_{max} = v_o t - \frac{gt^2}{2} \\ 0 = v_o - gt => t_w = \frac{v_o}{gt} =2\ s\)
po podstawieniu do pierwszego wzoru \(h_{max}= 20\ m\)
Teraz piszesz r-nia ruchu kulek (oś y skierowana do góry, początek osi czyli punkt 0 na powierzchni ziemi czyli tam skąd rzucono do góry drugi kamień):
\(y_1(t) = h_{max} - \frac{gt^2}{2}\\ y_2(t) = v_o t - \frac{gt^2}{2}\)
i rozwiazujesz:
\( y_1 = y_2 \)
wyznaczając czas spotkania, który podstawisz potem do któregokolwiek z dwóch r-ń ruchu, powinno wyjść to samo.
po podstawieniu do pierwszego wzoru \(h_{max}= 20\ m\)
Teraz piszesz r-nia ruchu kulek (oś y skierowana do góry, początek osi czyli punkt 0 na powierzchni ziemi czyli tam skąd rzucono do góry drugi kamień):
\(y_1(t) = h_{max} - \frac{gt^2}{2}\\ y_2(t) = v_o t - \frac{gt^2}{2}\)
i rozwiazujesz:
\( y_1 = y_2 \)
wyznaczając czas spotkania, który podstawisz potem do któregokolwiek z dwóch r-ń ruchu, powinno wyjść to samo.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Rozkręcam się
- Posty: 52
- Rejestracja: 01 wrz 2019, 13:59
- Podziękowania: 16 razy
- Płeć:
Re: Rzuty jedno zadanie
Aha jestem debilem.
\(y_{1}=20-5t^{2}\)
\(y_{2}=20(t-2)-5(t-2)^{2}=20t - 40 - 5t^{2}+20t-20=-5t^{2}+40t-40\) No i z tego wychodzi kolejny zły czas
\(y_{1}=20-5t^{2}\)
\(y_{2}=20(t-2)-5(t-2)^{2}=20t - 40 - 5t^{2}+20t-20=-5t^{2}+40t-40\) No i z tego wychodzi kolejny zły czas
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Rzuty jedno zadanie
sama to odkryłaś ?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Rozkręcam się
- Posty: 52
- Rejestracja: 01 wrz 2019, 13:59
- Podziękowania: 16 razy
- Płeć:
Re: Rzuty jedno zadanie
tak a teraz powiedz mi, które liczby są źle. Ej a może powinnam była zrobić bez tego opóźnienia, co o tym myślisz? Ok spróbuję bez opóźnienia.
\(20-5t^{2}=20t-5t^{2}\) wychodzi \(t=1s\) i się spotkają na \(h=15m\) chociaż ja uważam, że opóźnienie musi być.
\(20-5t^{2}=20t-5t^{2}\) wychodzi \(t=1s\) i się spotkają na \(h=15m\) chociaż ja uważam, że opóźnienie musi być.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Rzuty jedno zadanie
I masz w końcu dobrą odpowiedź, miłej niedzieli Ci życzę
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Rozkręcam się
- Posty: 52
- Rejestracja: 01 wrz 2019, 13:59
- Podziękowania: 16 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Rzuty jedno zadanie
Jakiego opóźnienia jednak jesteś ..Niepokonana pisze: ↑27 paź 2019, 16:23 Dziękuję. Sukces! Trzeba było od razu powiedzieć, że bez opóźnienia.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl