Rzut do góry i do dołu i spadek swobodny 5 zadań

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Niepokonana
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 01 wrz 2019, 13:59
Podziękowania: 16 razy
Płeć:

Rzut do góry i do dołu i spadek swobodny 5 zadań

Post autor: Niepokonana »

Witam
Ja naprawdę nie chcę Was obrażać i tak, nie znam pewnych podstaw, mam problemy z fizyką. Jak obliczyć prędkość końcową w rzucie do dołu, nie mając czasu? A początkową w rzucie do góry? A czas, nie mając prędkości końcowej?

1. Rzucony do góry kamień spadł na ziemię z prędkością końcową \[V_{k}=28\frac{m}{s}\]. Jaka była maksymalna wysokość, którą osiągnął kamień \[H_{max}\]?

2.Dwie stalowe kulki rzucono jednocześnie. Pierwsza kulka \[k_{1}\] została puszczona swobodnie z wysokości \[h=58,8 m\]. Drugą kulkę \[k_{2}\] rzucono z ziemi pionowo do góry naprzeciw pierwszej z taką prędkością, że spotkały się w połowie wysokości. Oblicz prędkość początkową \[V_{0}=?\] nadaną drugiej kulce.

3. Z wysokości \[h=10m\] puszczono swobodnie niewielki kamień. Z jaką szybkością początkową \[V_{0}=?\] należałoby puścić drugi taki sam kamień, żeby pokonał tę drogę dwa razy szybciej?

4. Pierwszy kamień \[k_{1}\] puszczono swobodnie z wysokości \[h=19,6\]. Drugi kamień \[k_{2}\] rzucono w dół, nadając mu prędkość początkową \[V_{0}=19,6\frac{m}{s}\]. O ile sekund krócej trwał ruch drugiego ciała?

5. Kamień rzucono pionową w dół w prędkością \[V_{0}=10\frac{m}{s}\]. Spadł po czasie \[t=2s\]. Z jakiej wysokości \[h\] spadł?

Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Rzut do góry i do dołu i spadek swobodny 5 zadań

Post autor: panb »

  1. Rzucony do góry kamień spadł na ziemię z prędkością końcową \(v_k=28 \frac{m}{s}\).
    Jaka była maksymalna wysokość \(H_{max}\), którą osiągnął kamień?
    • Rozwiązanie
      Zastosuję zasadę zachowania energii. Pomijając opory powietrza, cała energia kinetyczna zamieniła się na potencjalną w czasie ruchu w górę, a potem ta potencjalna na kinetyczną w czasie ruchu w dół. Wobec tego
      \[ mgH_{max}=\frac{mv_k^2}{2} \So H_{max}= \frac{v_k^2}{2g}\approx 40[m] \]
  2. Dwie stalowe kulki rzucono jednocześnie. Pierwsza kulka została puszczona swobodnie z wysokości \(h=58,8m\). Drugą kulkę
    rzucono z ziemi pionowo do góry naprzeciw pierwszej z taką prędkością, że spotkały się w połowie wysokości. Oblicz prędkość początkową \(v_0\) nadaną drugiej kulce.
    • Rozwiązanie
      Policzmy czas jaki upłynął do momentu, gdy puszczona swobodnie kulka dotarła do połowy wysokości:
      \[ \frac{h}{2} = \frac{gt^2}{2} \So t= \sqrt{ \frac{h}{g}} \]
      W tym czasie rzucona w górę druga kulka też pokonała połowę wysokości
      \[ \frac{h}{2} =v_0t- \frac{gt^2}{2} \So v_0= \sqrt{gh} \]
      Obliczmy wymiar tak obliczonej prędkości: \( \left[v_0 \right]= \sqrt{ \frac{m}{s^2} \cdot m}= \frac{m}{s} \)
      Podstawiając dane, otrzymamy

    Odpowiedź: \(v_0= \sqrt{9,81 \cdot 58,8}\approx 24 \frac{m}{s} \)

Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Rzut do góry i do dołu i spadek swobodny 5 zadań

Post autor: panb »

3. Z wysokości \(h=10m\) puszczono swobodnie niewielki kamień. Z jaką szybkością początkową \(v_0\) należałoby puścić drugi taki sam kamień, żeby pokonał tę drogę dwa razy szybciej?
  • Rozwiązanie
    Policzmy w jakim czasie pierwszy kamień spadnie na ziemię:
    \[h= \frac{gt^2}{2} \So t= \sqrt{ \frac{2h}{g} } \] Drugi kamień ma pokonać tę odległość w dwukrotnie krótszym czasie \(t_1= \frac{1}{2} t= \frac{1}{2} \sqrt{ \frac{2h}{g} } =\sqrt{ \frac{h}{2g} } \) z powodu nadania mu prędkości początkowej \(v_0\) . Zatem
    \[h=v_0t_1+ \frac{gt_1^2}{2}=v_0 \cdot \sqrt{ \frac{h}{2g} } + \frac{g}{2} \cdot \frac{h}{2g} \\ \frac{3}{4} h=v_0 \sqrt{ \frac{h}{2g} } \So v_0= \frac{3}{4} \sqrt{2gh} \] Wymiar się zgadza, więc podstawiamy dane i otrzymujemy

Odpowiedź: \(v_0=0,75 \sqrt{2 \cdot 9,81 \cdot 10} \approx 10,5 \left[ \frac{m}{s} \right] \)

Niepokonana
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 01 wrz 2019, 13:59
Podziękowania: 16 razy
Płeć:

Re: Rzut do góry i do dołu i spadek swobodny 5 zadań

Post autor: Niepokonana »

Dziękuję bardzo, akurat nie miałam do tych zadań rozwiązań :)
Proszę jeszcze o pomoc w dwóch pozostałych zadaniach.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Rzut do góry i do dołu i spadek swobodny 5 zadań

Post autor: korki_fizyka »

Zad. 4 jest identyczne z zad.3 z tym, że ostatni wzór należy przekształcić tak żeby wyznaczyć teraz czas zamiast \(v_o\).
zad.5 Wystarczy podstawić dane do ciągle TEGO SAMEGO wzoru na drogę w ruchu j.zm. przyspieszonym.
panb pisze: 26 paź 2019, 15:08
  1. \[ mgH_{max}=\frac{mv_k^2}{2} \So H_{max}= \frac{v_k^2}{2g}\approx 40[m] \]
W koncowym wyniku NIGDY nie zapisujemy jednostek w nawiasach[..] tylko po spacji czyli tak: \[H_{max}= \frac{v_k^2}{2g} = 40 \ m\]
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Niepokonana
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 01 wrz 2019, 13:59
Podziękowania: 16 razy
Płeć:

Re: Rzut do góry i do dołu i spadek swobodny 5 zadań

Post autor: Niepokonana »

A dobra, dziękuję, nie zauważyłam, że te zadania są podobne. No też mnie zdziwiły te jednostki i takie szybkie przekształcenia...
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Rzut do góry i do dołu i spadek swobodny 5 zadań

Post autor: korki_fizyka »

Te zadania są trywialne i rozwiązuje się je w try miga operując ciągle jednym i tym samym wzorem w pamięci a jednostki nie powinny Cię dziwić.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Rzut do góry i do dołu i spadek swobodny 5 zadań

Post autor: panb »

korki_fizyka pisze: 26 paź 2019, 21:31 Zad. 4 jest identyczne z zad.3 z tym, że ostatni wzór należy przekształcić tak żeby wyznaczyć teraz czas zamiast \(v_o\).
zad.5 Wystarczy podstawić dane do ciągle TEGO SAMEGO wzoru na drogę w ruchu j.zm. przyspieszonym.
panb pisze: 26 paź 2019, 15:08
  1. \[ mgH_{max}=\frac{mv_k^2}{2} \So H_{max}= \frac{v_k^2}{2g}\approx 40[m] \]
W koncowym wyniku NIGDY nie zapisujemy jednostek w nawiasach[..] tylko po spacji czyli tak: \[H_{max}= \frac{v_k^2}{2g} = 40 \ m\]
Nigdy nie mów nigdy. Jednostkę umieszczam w nawiasie kwadratowym jeśli wcześniej nie sprawdziłem jej wymiaru. W zadaniu 2 sprawdziłem wymiar, więc jednostka jest BEZ NAWIASU KWADRATOWEGO. Mnie to wisi, ale mieszasz w głowie nieświadomym użytkownikom. Miarkuj się waść! :)
Niepokonana
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 01 wrz 2019, 13:59
Podziękowania: 16 razy
Płeć:

Re: Rzut do góry i do dołu i spadek swobodny 5 zadań

Post autor: Niepokonana »

4. \(h=V_{0}t+ \frac{gt^{2}}{2} \)
Jak wyliczyć z tego czas? Proszę o pomoc.

5. \(0=h-10\cdot 2-0,5\cdot 10\cdot 2\)
\(0=h-30\)
\(h=30 m\). Dobrze?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Rzut do góry i do dołu i spadek swobodny 5 zadań

Post autor: korki_fizyka »

panb pisze: 27 paź 2019, 00:05
korki_fizyka pisze: 26 paź 2019, 21:31 Zad. 4 jest identyczne z zad.3 z tym, że ostatni wzór należy przekształcić tak żeby wyznaczyć teraz czas zamiast \(v_o\).
zad.5 Wystarczy podstawić dane do ciągle TEGO SAMEGO wzoru na drogę w ruchu j.zm. przyspieszonym.
panb pisze: 26 paź 2019, 15:08
  1. \[ mgH_{max}=\frac{mv_k^2}{2} \So H_{max}= \frac{v_k^2}{2g}\approx 40[m] \]
W koncowym wyniku NIGDY nie zapisujemy jednostek w nawiasach[..] tylko po spacji czyli tak: \[H_{max}= \frac{v_k^2}{2g} = 40 \ m\]
Pisanie wyniku liczbowego i jednostek w [..] jest niezgodne z normami i za to stawiają pały na dobrych politechnikach :!:

Nigdy nie mów nigdy. Jednostkę umieszczam w nawiasie kwadratowym jeśli wcześniej nie sprawdziłem jej wymiaru. W zadaniu 2 sprawdziłem wymiar, więc jednostka jest BEZ NAWIASU KWADRATOWEGO. Mnie to wisi, ale mieszasz w głowie nieświadomym użytkownikom. Miarkuj się waść! :)
Pisanie wyniku liczbowego wraz z jednostkami w [..] jest niezgodne z polskimi normami i za to stawiają pały na dobrych politechnikach :!:
Ostatnio zmieniony 27 paź 2019, 12:33 przez korki_fizyka, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Rzut do góry i do dołu i spadek swobodny 5 zadań

Post autor: korki_fizyka »

Niepokonana pisze: 27 paź 2019, 11:06 4. \(h=V_{0}t+ \frac{gt^{2}}{2} \)
Jak wyliczyć z tego czas? Proszę o pomoc.
Musisz rozwiązać r-nie kwadratowe, delta, 2 pierwiastki, ujemny odrzucasz ale czy koniecznie tak ? Piszesz tak niechlujnie, nie patrząc co wklejasz, że się odechciewa tego czytać. Czy Ty sama to w ogóle czytasz :?: Chyba nie, bo nie zwracasz uwagi na udzielane wskazówki a nawet na to, że zadania są bardzo podobne i już dawno rozwiązane :(
Niepokonana pisze: 27 paź 2019, 11:06 5. \(0=h-10\cdot 2-0,5\cdot 10\cdot 2\)
\(0=h-30\)
\(h=30 m\). Dobrze?
Po co to przenoszenie h na prawą stronę :?: przecież to właśnie wysokość masz wyliczyć czyli masz już gotowy wzór :!: wystarczy podstawić dane co napisałem już Ci 10 postów wcześniej :)
\(h=V_{0}t+ \frac{gt^{2}}{2} = 10\cdot 2 + \frac{10 \cdot 2^2}{2} = 20 + 20 = 40 \ m \)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Niepokonana
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 01 wrz 2019, 13:59
Podziękowania: 16 razy
Płeć:

Re: Rzut do góry i do dołu i spadek swobodny 5 zadań

Post autor: Niepokonana »

\(0=19,6-19,6t-4,9t^{2}\)
\(\delta=768,32‬ sqrt{\delta}=27,71858582251266295651309899451‬ \approx 27,7\) Wtf. #mamźle
\( \frac{19,6-27,7}{-9,8}= \frac{8,1}{9,8} \approx 0,82\)
Pomóż mi, mam źle...
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Rzut do góry i do dołu i spadek swobodny 5 zadań

Post autor: korki_fizyka »

What a fuck is this !? jaja sobie robisz ?
Masz jedynie dobrze opanowane zdolności kopiuj/wklej :!:
\(\Delta = \sqrt{776,16} \approx 27,86\)
\(\Delta t \approx1,98 - 0,83 = 1,15\ s\)
koniec zadania.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Niepokonana
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 01 wrz 2019, 13:59
Podziękowania: 16 razy
Płeć:

Re: Rzut do góry i do dołu i spadek swobodny 5 zadań

Post autor: Niepokonana »

Nie rozumiem.
Niepokonana
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 01 wrz 2019, 13:59
Podziękowania: 16 razy
Płeć:

Re: Rzut do góry i do dołu i spadek swobodny 5 zadań

Post autor: Niepokonana »

Ale w tym piątym można też wyliczyć prędkość końcową i podstawić do wzoru \(s=\frac{V_{0}+V_{k}}{2}\cdot t\)... czyli mam problem tylko z czwartym, dobrze jest.
ODPOWIEDZ