Tramwaj rusza i hamuje z jednakowym przyśpieszeniem/opóznieniem. Maksymalna szybkość w czasie jazdy to 54m/h. Odległość między przystankami tramwaj pokonuje w ciągu 60 sekund. Oblicz przyśpiesznie/opóźnienie tramwaju. Wykonaj rysunek w układzie v(t)
Uczeń przemierzył 1/5 drogi do szkoły idąc pieszo z prędkością 5km/h. Pozostałą część drogi przemierzył autobusem ze średnią prędkością 25k/h. Oblicz średnią szybkość ucznia.
W zadaniu z uczniem wyszło mi 6,5 m/s w przybliżeniu. Robiłem to dość schematycznie takżemyślę, że wynik powinien być dobry, ale proszę o sprawdzenie
Natomiast kłopot mam z zadaniem z tramwajem chciałem rozbić przejazd między przystankami na okres
z którym poruszał się ruchem przyśpieszonym jednostajnym i opóźnionym, ale nie wiem jak się do
tego zabrać
Z góry dzięki
tramwaj
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: tramwaj
Tramwaj:
Zadanie jest kiepsko sformułowane. Zakładam że autor chciał aby tramwaj przez 30 sekund rozpędzał się od 0 do 54 km/h, a następnie zwalnia.
a=0,5 m/s
Droga do szkoły:
\(v_{sr}= \frac{s}{t_1+t_2}= \frac{s}{ \frac{ \frac{1}{5}s }{v_1}+\frac{ \frac{4}{5}s }{v_2} }=13,(8) \ \frac{km}{h} \)
Zadanie jest kiepsko sformułowane. Zakładam że autor chciał aby tramwaj przez 30 sekund rozpędzał się od 0 do 54 km/h, a następnie zwalnia.
a=0,5 m/s
Droga do szkoły:
\(v_{sr}= \frac{s}{t_1+t_2}= \frac{s}{ \frac{ \frac{1}{5}s }{v_1}+\frac{ \frac{4}{5}s }{v_2} }=13,(8) \ \frac{km}{h} \)
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: tramwaj
Nie wiadomo mógł się rozpędzać np. przez 20 s potem jechać ruchem jednostajnym (też nie wiadomo czy z maksymalną szybkością) żeby w ciągu 10 s zahamować i zatrzymać się na przystanku. Prawdopodobnie odkrylibyśmy właściwy kontekst tego zadania, gdybyśmy byli na lekcji
PS: przyspieszenie wyrażamy w \(\frac{m}{s^2}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl