Masa cząsteczki tlenu m=53.12*10^-27 kg, a jej średnia szybkość kwadratowa w temp. 0° v=461.8m/s.
Oblicz średnią szybkość kwadratową cząsteczki tlenu w temp. 273°.
Chciałabym zrozumieć, dlaczego po podstawieniu danych do tego wzoru i przekształceniu 5/2kT=mv^2/2 nie wychodzi mi poprawny wynik.
( 5/2k*546=(53.12*10^-27 * v^2)/2 )
Jakie znaczenie ma ta pierwsza średnia szybkość?
Proszę o pomoc.
Gaz doskonały fizyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 33
- Rejestracja: 15 wrz 2019, 19:29
- Podziękowania: 20 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6269
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Gaz doskonały fizyka
A jaki jest ten poprawny wynik ?
\(v_{sr.kw} = \sqrt{\frac{3kT}{m}}\) i po przekształceniach.. \( v_2 =v_1\sqrt{\frac{T_2}{T_1}} =v_1\sqrt{2} \approx 653,1 \frac{m}{s}\)
poza tym ogarnij zapis wzorów: https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=6&t=568
bo nikt nie będzie czytał tej sieczki, pamiętaj do 3 razy sztuka
\(v_{sr.kw} = \sqrt{\frac{3kT}{m}}\) i po przekształceniach.. \( v_2 =v_1\sqrt{\frac{T_2}{T_1}} =v_1\sqrt{2} \approx 653,1 \frac{m}{s}\)
poza tym ogarnij zapis wzorów: https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=6&t=568
bo nikt nie będzie czytał tej sieczki, pamiętaj do 3 razy sztuka
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Rozkręcam się
- Posty: 33
- Rejestracja: 15 wrz 2019, 19:29
- Podziękowania: 20 razy
- Płeć:
Re: Gaz doskonały fizyka
Głównie chodzi mi o taką rzecz.
W podobnym zadaniu: Oblicz średnią liczbę cząsteczek tlenu w 20*C. Wystarczy, że po prostu weźmiemy ten wzór CT=\( \frac{mv^2}{2}\) i przekształcimy go do v= \( \sqrt{ \frac{2CT}{m} } \) (wydaje mi się, że zamiast 2/3k powinno być 5/2k skoro tlen jest gazem dwuatomowym?)
No i moje pytanie brzmi, dlaczego nie możemy w ten sam sposób wyliczyć poprzedniego zadania? Oczywiście, widzę, że w jednym zadaniu użyto słowa cząsteczka, a w drugim cząsteczki. Aczkolwiek nie jestem dokładnie pewna co z tego wynika. Z tego co rozumiem energia kinetyczna 1 cząsteczki jest równa średniej energii kinetycznej wszystkich cząsteczek. Czy prędkość 1 cząsteczki różni się od średniej prędkości wszystkich cząsteczek? Nie wiem dokładnie jak to ująć.
W podobnym zadaniu: Oblicz średnią liczbę cząsteczek tlenu w 20*C. Wystarczy, że po prostu weźmiemy ten wzór CT=\( \frac{mv^2}{2}\) i przekształcimy go do v= \( \sqrt{ \frac{2CT}{m} } \) (wydaje mi się, że zamiast 2/3k powinno być 5/2k skoro tlen jest gazem dwuatomowym?)
No i moje pytanie brzmi, dlaczego nie możemy w ten sam sposób wyliczyć poprzedniego zadania? Oczywiście, widzę, że w jednym zadaniu użyto słowa cząsteczka, a w drugim cząsteczki. Aczkolwiek nie jestem dokładnie pewna co z tego wynika. Z tego co rozumiem energia kinetyczna 1 cząsteczki jest równa średniej energii kinetycznej wszystkich cząsteczek. Czy prędkość 1 cząsteczki różni się od średniej prędkości wszystkich cząsteczek? Nie wiem dokładnie jak to ująć.
-
- Expert
- Posty: 6269
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Gaz doskonały fizyka
\(Ek_{śr}= \frac{i}{2}kT\), gdzie i -liczba stopni swobody
Jeżeli molekułę traktujemy jako punkt (tak jest przy wyprowadzaniu podstawowego wzoru teorii kinetycznej gazów), to ma ona 3 stopnie swobody (3 niezależne ruchy względem osi XYZ).
W przypadku cząsteczki \(O_2\) i innych dwuatomowych ( i =5) dochodzą jeszcze dodatkowe 2 stopnie ruchu obrotowego wokół 2 osi symetrii prostopadłych do osi symetrii cząsteczki.
Natomiast w przypadku np. \( CO_2\) oraz pozostałych cząsteczek wieloatomowych i = 6 (to odnośnie Twojego postu:https://forum.zadania.info/viewtopic.ph ... 38#p320438 .
Jeżeli molekułę traktujemy jako punkt (tak jest przy wyprowadzaniu podstawowego wzoru teorii kinetycznej gazów), to ma ona 3 stopnie swobody (3 niezależne ruchy względem osi XYZ).
W przypadku cząsteczki \(O_2\) i innych dwuatomowych ( i =5) dochodzą jeszcze dodatkowe 2 stopnie ruchu obrotowego wokół 2 osi symetrii prostopadłych do osi symetrii cząsteczki.
Natomiast w przypadku np. \( CO_2\) oraz pozostałych cząsteczek wieloatomowych i = 6 (to odnośnie Twojego postu:https://forum.zadania.info/viewtopic.ph ... 38#p320438 .
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl