Prośba o przekonwertowanie Mocy na kcal

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
eddie667
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 03 lip 2019, 17:49
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Prośba o przekonwertowanie Mocy na kcal

Post autor: eddie667 »

Dzień dobry :) Zaczynam bawić się z obliczeniami fizycznymi i czuję, że nie do końca robię wszystko poprawnie i chyba muszę prosić o pomoc kogoś bardziej doświadczonego ;)

Uprzejmie zatem proszę o pomoc w rozwiązaniu wydawać by się mogło prostego zadania :)

Biegacz ważący 90 kg przebiegł dystans 200 m w 22 sekundy. Wiem z jaką mocą wykonał dane zadanie bowiem jest to 338 W natomiast moje pytanie jest następujące:

Ile biegacz zużył energii w trakcie dwudziestu dwóch sekund biegu? (Podaj dane w kcal).

Wynik wyszedł mi 1,77 kcal. Wydaje mi się, że to jest bardzo duże zaniżenie i coś robię nie tak jak należy. Również jak podaję w zadaniu wartości wyższe na dłuższych dystansach to wynik końcowy w kcal wygląda na śmiesznie niski i nierealny. Ale powracając do zadania to:

1W=0,85984522785899 kcal/h
lub
1W=0,000239005736 kcal/s

Obliczenia jakie zastosowałem to.
P=waga X dystans2/Czas3
P=90 x 2002 / 223
P=338 W

Tworzę równanie:
338x0,86 kcal/h - 3600s
X - 22s

X=290,68x22s/3600s
X=1,776 kcal

Drugi sposób to:
Mnożymy 0,00239 kcal/s x 339W i wychodzi 0,08080 kcal/s. Ten wynik z kolei mnożymy razy 22 sekundy i wychodzi tak samo 1,77 kcal :) Zawodnik w 22 sekundy zużył 1,77 kcal energii na prace o mocy 338 W

Także w czym robię błąd bo to jest po prostu nie możliwe, że wyniki wychodzą mi tak diametralnie niskie :) W takim wypadku bułka z bananem starczyłaby mi na to, abym Pudziana chyba w strongmenach pokonał :P

Z góry dziękuję za pomoc :)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

eddie667 pisze:Dzień dobry :) Wiem z jaką mocą wykonał dane zadanie bowiem jest to 338 W natomiast moje pytanie jest następujące:

Ile biegacz zużył energii w trakcie dwudziestu dwóch sekund biegu? (Podaj dane w kcal).
\(E= W = Pt = 338 \ W \cdot 22 \ s = 7,436 \ kJ\)
a dalej: 1 J = 0,238846 cal czyli \(E \approx 1,78\ kcal\)

a Ty byś chciał żeby w kilka sekund spalił całą tkankę tłuszczową :?: :D
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
eddie667
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 03 lip 2019, 17:49
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: eddie667 »

Dziękuję za obliczenia :) oczywiście, że nie chcę, aby w kilka sekund spalić mięsień piwny :P chociaż zapewne wielu by chciało heheh :P

Ale z drugiej strony weźmy randomowego biegacza z danymi parametrami: Masa ciała 70kg, dystans 10 000m, pokonany czas 1h.

No kurcze mi licząc tymi samymi wyliczeniami wyszło, że wykonana Moc naszego randomowego biegacza to 0,2 W o wydatkowanej energii całe szalone 0,1 kcal :P Sam musisz przyznać, ze to mało prawdopodobne :P Chyba, że źle policzyłem ? :)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Nie można "wykonać mocy" tylko pracę albo zużyć przy tym jakąś porcję energii. Moc to szybkość zużywania tej energii. Btw skąd wiesz, że moc wynosi akurat tyle :?:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
eddie667
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 03 lip 2019, 17:49
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Prośba o przekonwertowanie Mocy na kcal

Post autor: eddie667 »

Tak jest dokładnie jak piszesz. Nie mogę mylić/ bądź też mieszać pojęć. Biorę dostępny wzór P=waga X dystans2/Czas3 i uzyskuję Moc dla tego biegacza na 10 000 metrów z rezultatem 0,2 W. Chyba, że dany wzór nie może być wykorzystany, w tym konkretnym aspekcie jaki mnie interesuje...:/
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

zły wzór stosujesz
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
eddie667
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 03 lip 2019, 17:49
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Prośba o przekonwertowanie Mocy na kcal

Post autor: eddie667 »

Stosuję wzór jaki jest dostępny w literaturze dotyczący biegu . Zaczerpnięte stąd. https://www.scienceforsport.com/running ... test-rast/. Także będę musiał się chyba obejść smakiem ponieważ nie wiem, który wzór lub też jakie wyliczenia byłyby adekwatne do tego co chcę uzyskać.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Poczytaj lepiej "Fizykę sportu: - Krzysztofa Ernsta.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ