Gdy na płytkę metalową pada promieniowane o długości fali λ\(_{1}\), energia kinetyczna
fotoelektronów wynosi E\(_{1}\). Określić wartość napięcia hamowania dla fotoelektronów, które
zostaną uwolnione z powierzchni tego metalu, jeśli długość fali padającej zmniejszy się
trzykrotnie.
Efekt fotoelektryczny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
\(E_1 = \frac{hc}{\lambda_1} -W\)
\(\frac{E}{3} = W + eU\)
myślę, że już sam sobie dalej poradzisz
\(\frac{E}{3} = W + eU\)
myślę, że już sam sobie dalej poradzisz
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Sry myślałem,ze energia zmniejszy się 3x a tymczasem powinno być 3E.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl