Cześć, mam do rozwiązania takie zadanie:
Prędkość rozchodzenia się dźwięku w nafcie wynosi 1330 m/s, a gęstość nafty 0,78·103 kg/m3. Oblicz współczynnik ściśliwości nafty.
Wzór na prędkość rozchodzenia się dźwięku w cieczy to \(V=\sqrt{\frac{K}{p}}\)
Doszedłem do wyniku K = 1 379 742 000, jednak nie jestem pewien, czy to jest współczynnik ściśliwości, gdyż K oznacza moduł ściśliwości
Byłbym wdzięczny za nakierowanie
Prędkość rozchodzenia się dźwięku w nafcie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
\(v = \sqrt{ \frac{K}{\rho} } \So K = \rho v^2\)
po podstawieniu danych współczynnik sprężystości objętościowej \(K \approx 1,38 \ MPa\)
a współczynnik ściśliwości
\(\beta = \frac{1}{K} \approx 0,72 \cdot 10^{-9} \ Pa^{-1}\)
po podstawieniu danych współczynnik sprężystości objętościowej \(K \approx 1,38 \ MPa\)
a współczynnik ściśliwości
\(\beta = \frac{1}{K} \approx 0,72 \cdot 10^{-9} \ Pa^{-1}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl