Zjawisko fotoelektryczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maarcin23
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 27 paź 2018, 17:33
Płeć:

Zjawisko fotoelektryczne

Post autor: maarcin23 »

Kwanty światła o energii E = 4,9 eV wybijają fotoelektrony z metalu o pracy wyjścia W = 4,5 eV. Obliczyć maksymalny pęd przekazywany powierzchni metalu przy emisji każdego elektronu
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Proste jak...
\(p_{max}=m_ev_{max}\)
prędkość maksymalną wyznaczysz ze wzoru Einsteina-Millikana lub od razu z
\(E_k{max}= \frac{p^2}{2m_e}=0,4\ eV\) o ile prędkości nie są zbliżone do c.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
maarcin23
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 27 paź 2018, 17:33
Płeć:

Post autor: maarcin23 »

Poprawna odpowiedź to \(3,45\cdot10^{-25}\) czy \(3,45\cdot10^{-22}\)?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

nie wiem a co ci kalkulator powiedział ?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
maarcin23
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 27 paź 2018, 17:33
Płeć:

Post autor: maarcin23 »

Kalkulator powiedział że do -23, a odpowiedz do -25 :wink:
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

wyrzuć kalkulator
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ