Rezonans

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
radek151719
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 20 maja 2019, 18:06
Lokalizacja: GB
Podziękowania: 1 raz
Płeć:
Kontakt:

Rezonans

Post autor: radek151719 »

Oblicz napięcie na zaciskach pomiędzy którymi znajduje się cewka i kondensator połączone równolegle. Do układu podłączony jest również rezystor R=1om (połączony szeregowo), dzięki czemu zachodzi zjawisko rezonansu. Indukcyjność wynosi 200F,pojemność kondensatora 0,8, zaś napięcie wejściowe wynosi 100V.

Z jakiego wzoru trzeba skorzystać w tym zadaniu? :?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
radek151719
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 20 maja 2019, 18:06
Lokalizacja: GB
Podziękowania: 1 raz
Płeć:
Kontakt:

Post autor: radek151719 »

Czy w tym przypadku wystarczy podstawić odpowiednie wartości do wzoru na impedancję zastępczą Z? Mam właśnie problem ze zrozumieniem tego, jak wykorzystać tą część z rezonansem napięć :?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Napisałeś, że połączenie jest równoległe wtedy występuje rezonans natężeń ale...tego nie ma w programie szkoły średniej :)
Jeżeli więc jest to obwód szeregowy RLC, to stosujemy prawo Ohma z zawadą i reaktancjami \(R_L\) i \(R_C\). Rezonans napięć następuje w nim gdy \(R_L = R_C\), a nie tak jak napisałeś, że dzięki podłączeniu rezystora R. Wystarczył by sam kondensator i cewka, one też mają opór omowy.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
radek151719
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 20 maja 2019, 18:06
Lokalizacja: GB
Podziękowania: 1 raz
Płeć:
Kontakt:

Re: Rezonans

Post autor: radek151719 »

To jest zadanie ze studiów, jestem nowym użytkownikiem i dopiero teraz zauważyłem, że pytanie zadałem nie w tym dziale...
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

W takim razie przedstaw cały schemat.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
radek151719
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 20 maja 2019, 18:06
Lokalizacja: GB
Podziękowania: 1 raz
Płeć:
Kontakt:

Re: Rezonans

Post autor: radek151719 »

radek151719
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 20 maja 2019, 18:06
Lokalizacja: GB
Podziękowania: 1 raz
Płeć:
Kontakt:

Post autor: radek151719 »

Obrazek
radek151719
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 20 maja 2019, 18:06
Lokalizacja: GB
Podziękowania: 1 raz
Płeć:
Kontakt:

Post autor: radek151719 »

https://imgupload.pl/zdjecie/W4C0W Ktoś podpowie, jak z tego wyciągnąć wzór na napięcie wyjsciowe?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

\(U_{wy} = U_{we} - U_R\)
\(U_R = IR\)
\(I = \frac{U_{we}}{Z}\)
https://pl.wikipedia.org/wiki/Impedancja
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ