Rzut poziomy i moc

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zu3425
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 18 maja 2019, 17:38
Podziękowania: 1 raz

Rzut poziomy i moc

Post autor: Zu3425 »

1. Z karabinu oddano w kierunku poziomym dwa strzały do tarczy znajdującej się w odległości s=50m. Po pierwszym strzale przed lufą karabinu postawiono deskę. Druga kula przebiła deskę i trafiła w tarczę o d=0,5m niżej niż pierwsza. Oblicz pracę jaką wykonała kula przy przebijaniu deski, jeżeli masa kuli wynosi m=5g, a prędkość początkowa v=300m/s
Odpowiedź to 164J

2. Pompa napełnia basen wodą w ciągu 20s. Oblicz moc silnika pompy, jeżeli pojemność basenu wynosi 100m^3, a jego środek znajduje się na wysokości 18m nad dnem. Współczynnik sprawności pompy to 90%.
Odpowiedź to 981kW

W pierwszym zadaniu jak policzyłam prędkości i potem energię kinetyczną to wyszło mi 176,6J
W drugim za to nie rozumiem o co chodzi z tym środkiem basenu, bardzo proszę o pomoc
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

1. dobrze ci wyszło
2. środek basenu = środek ciężkości wody
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ