fizyka; ciało doskonale czarne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 07 kwie 2019, 14:16
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
fizyka; ciało doskonale czarne
witam, mam pytanie co do takiego zadanka bo nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi?
1.jakie efekty zaobserwujemy przy dwukrotnym wzroście temperatury ciała doskonale czarnego?
1.jakie efekty zaobserwujemy przy dwukrotnym wzroście temperatury ciała doskonale czarnego?
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Wygugluj prawa Kirchhoffa, Stefana-Boltzmanna i Wiena.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 07 kwie 2019, 14:16
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 07 kwie 2019, 14:16
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Policz różnice energii między tymi stanami i przyjmij, że całość otrzyma elektron,który dostał kopa
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 07 kwie 2019, 14:16
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 07 kwie 2019, 14:16
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 07 kwie 2019, 14:16
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: fizyka; ciało doskonale czarne
Bo jak policzyłem prędkość jaką uzyska elektron i zastosowałem zasadę zachowania pędu tzn. masa elektronu x prędkość elektronu=masa atomu wodoru x prędkość atomu wodoru.
To to jest źle
To to jest źle
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Nowe zadanie umieszczaj w nowym poście patrz pkt.12 viewtopic.php?f=29&t=12617
Pęd atomu = pęd fotonu
\(mv = \frac{h}{\lambda}\)
Pęd atomu = pęd fotonu
\(mv = \frac{h}{\lambda}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 07 kwie 2019, 14:16
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: fizyka; ciało doskonale czarne
Dzięki będę wiedział na przyszłość , czyli to co napisałem wcześniej że pęd elektronu jest równy masa atomu x prędkość atomu jest dobrze?
Bo mi nauczyciel powiedział że jest to źle
Bo mi nauczyciel powiedział że jest to źle
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
słuchaj nauczyciela
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl