Rezystancja

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mlodz31
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 25 maja 2011, 16:23
Płeć:

Rezystancja

Post autor: mlodz31 »

Hejka,
mam problem z jednym zadaniem. Muszę obliczyć R jednego z rezystorów.

Obrazek

Jedyne co mam to potencjał w punktach A, B i C (A = 2,945 V, B= 8,66 V, C = 10,20 V). Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak mam się za to zabrać? :)
mlodz31
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 25 maja 2011, 16:23
Płeć:

Post autor: mlodz31 »

kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Napięcie na oporniku o zaciskach w punktach B i C to \(U_{BC}=VC-V_B=1,54 \ V\) Prąd płynący przez ten opornik to \(J_{BC}= \frac{1,54}{150}=0,0102667 \ A\)
Napięcie na dolnym oporniku o zaciskach w punktach A i B to \(U_{AB}=VB-V_A=5,715 \ V\) Prąd płynący przez ten opornik to \(J_{AB}= \frac{5,715}{1000}=0,005715 \ A\)
Prąd płynący przez nieznany opór to \(J_{BC}-J_{AB}=0,04551667 \ A\)
Nieznana rezystancja wynosi \(R= \frac{U_{AB}}{J_{BC}-J_{AB}} =1255,584 \ \Omega\)
ODPOWIEDZ