Termodynamika.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Termodynamika.

Post autor: MiedzianyDawid »

Stalowy garnek o masie 450 g i objętości 1,5l wypełniono w \(\frac{3}{4}\) wodą o temperaturze 20 stopni Celsjusza i ustawiono na kuchence elektrycznej. Wydajność kuchenki wynosi 50\(\frac{kJ}{min}\). Ciepło właściwe stali wynosi 450\(\frac{J}{kg*K}\), ciepło właściwe wody -4,2\(\frac{kJ}{kg*K}\), a gęstość wody -1000\(\frac{kg}{m^3}\).
1. Ile czasu będzie trwało zagotowanie wody w garnku na kuchence? Wynik podaj w minutach.
I tutaj rodzi się pytanie, skąd wziąć czas :?: W kluczu odpowiedzi jest podany wzór t=\(\frac{Q}{w}\), gdzie "Q" to ciepło, a "w" to sprawność. Jednak nie wiem skąd ten wzór się wziął. Proszę o pomoc :idea:
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

nie sprawność tylko "w" jak wydajność, popatrz na jej jednostki
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Post autor: MiedzianyDawid »

Racja, moje przeoczenie. A podany wzór skąd się wziął? Z czego został przekształcony? Skąd się wzięła wydajność?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

z treści zadania :lol:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ