Wahadło matematyczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jozek1234
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 15 sty 2019, 17:50
Płeć:

Wahadło matematyczne

Post autor: jozek1234 »

Wahadło matematyczne o długości 2,5 metra znajduje się w windzie mogącej się poruszać na kierunku
pionowym. O ile procent zmieni się częstotliwość drgań wahadła, jeżeli winda będzie się poruszać
pionowo w dół ruchem jednostajnie opóźnionym a wartość tego opóźnienia stanowi 10% wartości
przyspieszenia ziemskiego (g ≈ 10 m/s2).
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

\(\frac{ \Delta f}{f_o} = \frac{ \sqrt{g} - \sqrt{g-a} }{ \sqrt{g} }= 1 - \sqrt{0,9} \approx 5 \%\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ