Częstotliwość drgań sprężyny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jozek1234
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 15 sty 2019, 17:50
Płeć:

Częstotliwość drgań sprężyny

Post autor: jozek1234 »

O ile procent zmieni się częstotliwość drgań obciążnika podwieszonego do sprężyny, jeżeli masa obciążnika wzrośnie o 25%, a wartość jej współczynnika sztywności zmaleje o 20%?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pokombinuj ze wzorem \(f = \frac{1}{2 \pi } \sqrt{ \frac{k}{m} }\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ