przedmiot wykonany z metalu zawieszono na wadze sprezynowej . gdy jest zanurzony w wodzie waga wskazuje 15.8 N a gdy jest zanurzony w nafcie waga wskazuje 16.2 N .oblicz objetosc przedmiotu
gestosc wody 1000
gestosc nafty 800
hydrostatyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 275
- Rejestracja: 26 sty 2010, 23:22
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
No więc tak, najpierw wprowadzę oznaczenia.
\(Q\) = ciężar ciała
\(Q_1= 15,8N\) ciężar ciała w wodzie
\(Q_2= 16,2N\) ciężar ciała w nafcie
\(\rho_w\) gęstość wody
\(\rho_n\) gęstość nafty
\(g\) stała grawitacji
Gdy ciało jest zanurzone w płynie działa na nie siła wyporu zgodnie z prawem Archimedesa. Możemy więc zapisać
\(Q-F_{w1}=Q_1\) oraz \(Q-F_{w2}=Q_2\)
po przekształceniach mamy:
\(Q=F_{w1}+Q_1\)
\(Q=F_{w2}+Q_2\)
Możemy porównać teraz i otrzymamy:
\(F_{w1}+Q_1=F_{w2}+Q_2\)
Wzór na siłę wyporu \(F_w=\rho \cdot g \cdot V\)
\(\rho_wgV+Q_1=\rho_ngV+Q_2\)
\(\rho_wgV-\rho_ng=Q_2-Q_1\)
\(Vg(\rho_w-\rho_n)=Q_2-Q_1\)
\(V= \frac{Q_2-Q_1}{g(\rho_w-\rho_n)}\)
Oto ostateczny wzór, podstaw dane i oblicz, z tym już chyba sobie poradzisz sam .
\(Q\) = ciężar ciała
\(Q_1= 15,8N\) ciężar ciała w wodzie
\(Q_2= 16,2N\) ciężar ciała w nafcie
\(\rho_w\) gęstość wody
\(\rho_n\) gęstość nafty
\(g\) stała grawitacji
Gdy ciało jest zanurzone w płynie działa na nie siła wyporu zgodnie z prawem Archimedesa. Możemy więc zapisać
\(Q-F_{w1}=Q_1\) oraz \(Q-F_{w2}=Q_2\)
po przekształceniach mamy:
\(Q=F_{w1}+Q_1\)
\(Q=F_{w2}+Q_2\)
Możemy porównać teraz i otrzymamy:
\(F_{w1}+Q_1=F_{w2}+Q_2\)
Wzór na siłę wyporu \(F_w=\rho \cdot g \cdot V\)
\(\rho_wgV+Q_1=\rho_ngV+Q_2\)
\(\rho_wgV-\rho_ng=Q_2-Q_1\)
\(Vg(\rho_w-\rho_n)=Q_2-Q_1\)
\(V= \frac{Q_2-Q_1}{g(\rho_w-\rho_n)}\)
Oto ostateczny wzór, podstaw dane i oblicz, z tym już chyba sobie poradzisz sam .