Niepewność w dalszych obliczeniach

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
atomp
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 06 sty 2019, 00:09

Niepewność w dalszych obliczeniach

Post autor: atomp »

Cześć,
Muszę obliczyć masę żelaznej kulki:
r = (2,97 +/- 0,05)mm
g = 7874 kg/m^3

m = 4/3 * π * r^3 * g

Nie wiem co zrobić z niepewnością w takim zadaniu, normalnie podnieść ją do potęgi, co da r = (26,198073 +/- 0,000125)mm i dalej mnożyć przez kolejne liczby?
Jaki jest masa takiej kulki?

Dzięki!
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

\(\frac{ \Delta m}{m} = 3 \frac{ \Delta r}{r}\)
\(m = 0,864(44) \ g\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ