zad.1
Pociąg metra wyrusza ze stacji z przyspieszeniem 1,60 m/s^2 i po 14 sekundach jedzie ze stałą szybkością przez 70 sekund, po czym zwalnia z przyspieszeniem 3,50 m/s^2 i zatrzymuje się na następnej stacji. Znajdź całkowitą drogę przebytą przez pociąg, przedstaw rozwiązanie analityczne i graficzne.
zad.2
Statek wycieczkowy płynie Odrą z Wrocławia do Opola z prędkością v1=12km/h, a z powrotem z prędkością v2=18km/h. Oblicz a) prędkość prądu Odry b)średnią prędkość statku wycieczkowego
Dwa zadania z działu ruch
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 30
- Rejestracja: 26 lut 2015, 20:38
- Podziękowania: 27 razy
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
1. wystarczy podstawić do wzorów i..narysować.
2. zapisz 2 r-nia na prędkość względną ruchu pod i z prądem Odry a potem go rozwiazać w pamieci,
prędkośc srednia to 2x droga przez czas
2. zapisz 2 r-nia na prędkość względną ruchu pod i z prądem Odry a potem go rozwiazać w pamieci,
prędkośc srednia to 2x droga przez czas
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Rozkręcam się
- Posty: 30
- Rejestracja: 26 lut 2015, 20:38
- Podziękowania: 27 razy
Re: Dwa zadania z działu ruch
1. Do jakich wzorów mam to podstawić?
2. Wyszło mi, że prędkość prądu rzeki to 3 km/h, czy to jest dobrze? Jak mam policzyć prędkość średnią skoro nie mam podanej ani drogi ani czasu?
2. Wyszło mi, że prędkość prądu rzeki to 3 km/h, czy to jest dobrze? Jak mam policzyć prędkość średnią skoro nie mam podanej ani drogi ani czasu?
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
1. Do wzorów na drogę w ruchu jednostajnie zmiennym oraz jednostajnym.
2. dobrze, czas wyznacz ze wzoru na prędkość w ruchu jednostajnym i podstaw do wzoru na szybkość średnią
\(v_{śr}= \frac{2s}{t_1 + t_2}= \frac{2v_1v_2}{v_1 + v_2} = 14,4 \ \frac{km}{h}\)
2. dobrze, czas wyznacz ze wzoru na prędkość w ruchu jednostajnym i podstaw do wzoru na szybkość średnią
\(v_{śr}= \frac{2s}{t_1 + t_2}= \frac{2v_1v_2}{v_1 + v_2} = 14,4 \ \frac{km}{h}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl